Batátová polévka je výtečná, sytá a v kombinaci s fetou nebo balkánským sýrem naprosto delikátní. A ta barva. Většinou, když uvidím batáty (sladké brambory), které jsou v dobré kondici, neodolám. Samozřejmě člověk obvykle neví, co si s tou nádherou počít, ale krémová polévka je jistota.
Vyzkoušejte. Je to "dětsky snadné", rychlé a pokud se nemýlím, tak i zdravé. Samozřejmě, jak jinak, bez lepku.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, masa a vajec
SUROVINY PRO 3 OSOBY:
1 velký batát
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky římského kmínu
sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje
3/4 l zeleninového vývaru nebo vody
1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa
1 balení kokosového mléka
1/2 balkánského sýra nebo fety
Hrst petrželky nebo jiných bylinek
POSTUP PŘÍPRAVY:
Batát, cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme/nesekáme. Nemusíme to dělat nijak pečlivě, budeme mixovat.
Do rendlíku si dáme olej a na něm orestujeme cibulku a česnek. Jakmile je vše růžové, přidáme batát a rychle restujeme. Přidáme také římský kmín a jakmile se rozvoní, zalijeme vodou nebo vývarem.
Okořeníme solí a pepřem a necháme vařit do změknutí.
Jakmile je batát měkký, přidáme kokosové mléko, necháme prohřát a vše rozmixujeme. Dochutíme střikem citronové šťávy. Případně dokořeníme solí a pepřem.
Dáme do talířů a ozdobíme rozdrobeným sýrem a bylinkami. U nás ještě polévku zakápneme olivovým olejem.
TIP!
Dávejte si pozor na slanost balkánského sýra. Některé jsou, až bych řekla, přesolené. Doporučuji tedy nejdříve ochutnat a poté přizpůsobit sůl v pokrmu slanosti sýra.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comentarios