Cuketa a vločky. Nebyla jsem si jistá jak to dopadne, tak jsem si udělala opět jeden testovací chléb. Máme sezónu cuket a myslím, že zahrádkáři mají co dělat, aby cukety zpracovali. Tak se k nám opět nějaká výslužka dostala a chléb s cuketou a vločkami mi přišel jako docela dobrý nápad. Dopadlo to dobře. Po chlebu ani památka.
Jako již téměř pokaždé, jednalo se o chléb velmi výživný, plný semínek a cuketa dodala trochu "vlhkost" a také vláčnost. Myslím, že budu péct znova. Vyzkoušejte. Jedná se o velmi snadný recept a pokud nevíte, co s cuketami, tak se může hodit.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1/2 hrnku bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou celozrnnou, bramborovou vlákninu, cizrnovou a trochu také mouky z černé rýže.
1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
1 hrnek najemno nastrouhané cukety
2 lžíce lněného semínka zlatého, 2 lžíce lněného semínka hnědého a 2 lžíce quinoi (ty pomeleme - já to melu v mlýnku na kávu, funguje to skvěle)
1/2 balení sušeného droždí (bez lepku)
3/4 lžičky soli
1 lžička Xantanu
1/4 hrnku různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)
asi 1 hrnek vody smíchaný s bílým jogurtem
POSTUP:
Umeleme si lněné semínko a quinou.
Smícháme všechny suché přísady i s cuketou.
Vše dáme do mísy robota, přidáme vlažnou tekutinu (postupně) a necháme těsto robotem zpracovat. Stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.
Následně těsto dáme do pečící formy (já jsem pekla v silikonové) pod potravinářskou folii a utěrku a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comentarios