Tento bezlepkový chléb je tmavý. Použila jsem větší podíl lněné mouky a také mák. Není kváskový, tentokrát jsem vyzkoušela sušené droždí BIO. No, myslím, že zase koupím za 6 Kč ne-bio a ušetřím 14 Kč:-). Rozdíl jsem samozřejmě nepoznala žádný, ale budiž. Vyzkoušet se to musí.
Chléb je opravdu výživný. Jako obvykle jsem pomlela všemožná semena a část jsem nechala v celku. Je velmi chutný a mák mu dodává na exkluzivitě. Jen pozor. Pokud se budete na někoho smát, tak asi budete mít mezi zuby máky:-).
Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou, cizrnovou, bramborovou, kokosovou, trochu bramborového škrobu, pohankovou a lněnou. Klidně použijte bezlepkový mix.
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli
1 lžička Xantanu
3 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnicového semínka
3 lžíce mandlí (celé a neloupané)
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce máku
voda asi 1 hrnek a něco
POSTUP:
V míse robota smícháme všechny suché přísady nebo dáme do standardní mísy na přípravu těsta.
V mlýnku umeleme 1/2 semínek a druhou polovinu přidáme k suché směsi. Mandle umeleme všechny a mák necháme v celku.
Přilijeme hrnek vlažné vody a necháme mixer nebo naše ruce zpracovat těsto.
Necháme kynout asi 1 hodinu. Ideálně v ošatce a pod utěrkou.
Jakmile je těsto vykynuté, necháme péct cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments