top of page

Bezlepková dýňová polévka

Aktualizováno: 28. 9. 2024

Máme září a v září většinou začneme pokukovat po dýních. Tedy alespoň já. Miluji tu nádhernou sytou a hřejivou oranžovou barvu.


Dneska na mě jedna dýně v obchodě pokukovala, tak jsem prostě neměla na výběr. Musela jsem si ji vzít a uvařit moji oblíbenou dýňovku. Dýně Hokkaidó má velkou výhodu, že se nemusí loupat. Tím nám usnadní práci a lahodou polévku můžeme mít za chvíli na stole.


Bezlepková dýňový polévka je nejenom lahodná, ale dokáže také pěkně zahřát při někdy chmurných podzimních dnech. Jedná se o polévku, kterou zvládne každý i bez předchozích zkušeností a může vypadat i chutnat jako z luxusní restaurace.


Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.


  • Snadné, do 30 minut na stole

  • Bez lepku, bez laktózy a masa


Bezlepková dýňová polévka

SUROVINY na bezlepkovou dýňovou polévku, 4 porce:

  • Rostlinný olej - dle Vašeho výběru, já jsme použila slunečnicový

  • 1 velká cibule

  • 2 stroužky česneku

  • řapíkatý celer (2 řapíky)

  • 1 dýně Hokkaidó

  • sůl, pepř

  • 1 l vody nebo vývaru

  • 1 balení kokosového mléka

  • 1 - 2 lžíce octa

  • svazek petržele nebo jiné bylinky, semínka na posypání


Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

POSTUP přípravy bezlepkové dýňové polévky:

  • Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájíme najemno.

  • Dýni dobře umyjeme, odstraníme pevné části od květu a stonku, rozřežeme na 1/2 a odstraníme jadérka. Jde to dobře lžící.

  • Dýní nakrájíme na kousky, nemusíme nijak úhledně, budeme mixovat.

  • Necháme v hrnci rozehřát olej a orestujeme cibuli, česnek a řapíkatý celer do růžova.

  • Přidáme nakrájenou dýni a restujeme asi 1 - 2 minuty. Osolíme a opepříme.

  • Poté vše zalijeme vývarem nebo vodou a necháme vařit, stačí 5 minut.

  • Nakonec přidáme kokosové mléko a necháme prohřát.

  • Polévku rozmixujeme a ochutíme octem, kdo nemá rád, vynechá.

  • Podáváme ozdobené semínky a bylinkami.


Bezlepková dýňová polévka

Dobrou chuť!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



コメント


© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page