Není to ani kyselice, ani zelňačka, je to prostě a jednoduše VALAŠSKÁ KYSELICA. Jak jinak, bez lepku.
Jelikož se u nás Kyselica jedla minimálně 2x do týdne (narodila jsem se a vyrostla ve Zlíně), tak si myslím, že ji uvařit opravdu umím. Mamka ji ovšem vařila samozřejmě se zásmažkou.
Je to polévka, která je snadná, ale pro Kyselicaře začátečníky mám 2 tipy, jak dosáhnout parádního výsledku.
Kyselica se totiž velmi ráda srazí. Dává se do ní smetana, já jsem vařila s plnotučným mlékem, ale princip je stejný. Tedy nesmíte nalít smetanu do polévky, ale musíte odebrat asi 1/2 hrnku polévky a s tou smetanu smíchat. Potom vše dáte do hrnce zpět. A také pozor na teplotu, smetana by se neměla vyndat zrovna z lednice.
Druhá věc, která je, ale neskutečně oblíbená u "mistrů" kuchařů, je následující. Nedávno jsem koukala na "učíme se od mistra", už nevím, kde to bylo a ten vařil zelí a brambory dohromady. No, asi je vaří ještě dodnes.
Ony je totiž v té kyselé vodě neuvaříte, zůstanou tvrdé.
Jinak se jedná o recept snadný, ale je dobré dodržet tyto dvě zásady, poté budete s polévkou spokojeni.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku a masa
SUROVINY PRO 4 OSOBY:
1 balení kysaného zelí nebo 2 hrnky domácího
1 cibule
3 stroužky česneku
2 větší brambory
1/2 lžičky kmínu
sůl, pepř
2 lžíce oleje (úplně se nehodí olivový, myslím, že Valaši by docela protestovali, nicméně by jistě použili sádlo, ale to já, pro změnu, nesnáším a ucítím v každém jídle:-))
2 lžíce medu nebo cukru
1 lžíce másla
3/4 l vody
1 balení smetany nebo můžete použít hrnek plnotučného mléka
1 kus den starého pečiva (bez lepku), já jsme použila Focacciu recept ZDE
1 vejce
Hrst petrželky nebo jiných bylinek
POSTUP PŘÍPRAVY:
Cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme nadrobno. Zelí si můžeme nakrájet na menší kousky, lépe se polévka bude jíst.
Nachystáme si dva hrnce, jeden na brambory a jeden větší na zelí.
Brambory si okrouháme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem. Vaříme do měkka.
Na olej nebo máslo si dáme nakrájený česnek a cibuli. Orestujeme do růžova. Pak přidáme zelí a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a osladíme. Vaříme stejně jako brambory.
Mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a pečivo opečeme dozlatova. Na pečivo klepneme vajíčko, osolíme a opepříme a necháme srazit. Samozřejmě mícháme. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou a dáme stranou.
Jakmile máme brambory uvařené, jsou měkké, vše i s vodou nalijeme do hrnce se zelím.
Připravíme si naši smetanu. Nejdříve si do hrnku nebo misky odebereme asi 1 naběračku vody z polévky a pomalu přilijeme smetanu. Pokud se nesrazí, vlijeme zpět do polévky. Pokud ano, začneme znova a lépe.
Polévku promícháme, ochutnáme a můžeme dosladit, já používám med. Pokud je naopak polévka moc sladká můžeme okyselit octem. Výsledná chuť je lahodně sladko-kyselá.
Můžeme podávat. Dáme do talířů, dozdobíme osmaženým pečivem a petrželkou.
TIP!
Pokud máte rádi klobásu, houby nebo třeba švestky, můžete místo housky použít. Fantazii se meze nekladou.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments