Bezlepkové BAGELY
- Dagmar Matějková
- před 12 minutami
- Minut čtení: 2
Bezlepkové BAGEL(S) jsou pečivem, které milují převážně Američané nebo třeba Britové. Bagely se před pečením ještě vykoupou v horké lázni.
Moje pokusy o bezlepkové bagely byly několikeré. Našla jsem mnoho receptů na různě fermentované, jedno-druhové, z rýže nebo z pohanky. No, abych to zkrátila. Většina výrobků letěla do koše, protože se to nedalo jíst. Bohužel, ani při velké snaze najít na tom něco pozitivního, protože je to jídlo, a to se nevyhazuje.
Tyto bezlepkové bagely jsou vláčné, křupavé, měkké a dají se jíst i další den. Z této dávky upečete 8 kusů. Jen pozor na to, že hodně nakynou, i když se tváří, že ne. Moje pracně vařečkou utvořené dírky se v procesu pečení ztratily:-). Příště udělám větší.
Snadné, příprava do 10 minut, máčení v horké lázni a pečení cca. 30 minut, podle toho, jak Vám peče trouba.
Bez lepku, laktózy a bez masa

SUROVINY na bezlepkové bagely:
1 a 1/2 hrnku tapiokové mouky
1 hrnek prosné (jahelné) mouky použila jsem mouku z hnědého prosa
1/2 hrnku mandlové mouky
1/2 hrnku lněného semínka použila jsem 1/2 zlaté a 1/2 hnědé
1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)
1 balení sušeného droždí
3 lžíce psylia (použila jsem mleté)
1 lžíce oleje - použila jsem olivový
cca. 2 a 1/2 hrnku vody - vodu přiléváme postupně
semínka na posypání (nemusí být)
na vodní lázeň budeme potřebovat vodu, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku třtinového cukru

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkové bagely:
Z psylia a vody si uděláme gel. Tz. smícháme vodu s psyliem metličkou, až nám vznikne gel. Pokud dáme málo vody, bude gel tvrdý, a to nechceme. Klidně tam dejte 2 hrnky vody.
Smíchejte všechny suché přísady.
Přidejte gel z psylia a olivový olej, vše dobře propracujte. Pokud je potřeba přidejte vodu. Pracovala jsem normálně "postaru" rukama, jako bych pracovala s těstem na chléb. Těsto musí mít pevnější konzistenci.
Těsto nechejte cca. 30 minut odpočinout.
Poté rozdělte na 8 dílů, udělejte bochánky a ve středu udělejte opačnou stranou vařečky díru. Udělejte ji pořádnou, ať nedopadnete jako já.
Dejte pod potravinovou fólii a utěrku na cca. 30 kynout.
Poté si do rendlíku dejte asi 1 litr vody a přidejte sodu a cukr. Přiveďte k varu. Do horké lázně dávejte bagely postupně a nechejte koupat ve vařící vodě asi 30 sekund na každé straně. Dejte na mřížku okapat.
Troubu si předehřejte na 230 °C.
Na pečící papír si naskládejte bagely, které můžete posypat semínky nebo třeba mákem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 - 30 minut, po upečení necháme vystydnout.

17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.

Moji anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
留言