top of page

Bezlepkové BAGELY

Bezlepkové BAGEL(S) jsou pečivem, které milují převážně Američané nebo třeba Britové. Bagely se před pečením ještě vykoupou v horké lázni.


Moje pokusy o bezlepkové bagely byly několikeré. Našla jsem mnoho receptů na různě fermentované, jedno-druhové, z rýže nebo z pohanky. No, abych to zkrátila. Většina výrobků letěla do koše, protože se to nedalo jíst. Bohužel, ani při velké snaze najít na tom něco pozitivního, protože je to jídlo, a to se nevyhazuje.


Tyto bezlepkové bagely jsou vláčné, křupavé, měkké a dají se jíst i další den. Z této dávky upečete 8 kusů. Jen pozor na to, že hodně nakynou, i když se tváří, že ne. Moje pracně vařečkou utvořené dírky se v procesu pečení ztratily:-). Příště udělám větší.


  • Snadné, příprava do 10 minut, máčení v horké lázni a pečení cca. 30 minut, podle toho, jak Vám peče trouba.

  • Bez lepku, laktózy a bez masa


Bezlepkové BAGELY

SUROVINY na bezlepkové bagely:

  • 1 a 1/2 hrnku tapiokové mouky

  • 1 hrnek prosné (jahelné) mouky použila jsem mouku z hnědého prosa

  • 1/2 hrnku mandlové mouky

  • 1/2 hrnku lněného semínka použila jsem 1/2 zlaté a 1/2 hnědé

  • 1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)

  • 1 balení sušeného droždí

  • 3 lžíce psylia (použila jsem mleté)

  • 1 lžíce oleje - použila jsem olivový

  • cca. 2 a 1/2 hrnku vody - vodu přiléváme postupně

  • semínka na posypání (nemusí být)

  • na vodní lázeň budeme potřebovat vodu, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku třtinového cukru


Bezlepkové BAGELY

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


POSTUP přípravy na bezlepkové bagely:

  • Z psylia a vody si uděláme gel. Tz. smícháme vodu s psyliem metličkou, až nám vznikne gel. Pokud dáme málo vody, bude gel tvrdý, a to nechceme. Klidně tam dejte 2 hrnky vody.

  • Smíchejte všechny suché přísady.

  • Přidejte gel z psylia a olivový olej, vše dobře propracujte. Pokud je potřeba přidejte vodu. Pracovala jsem normálně "postaru" rukama, jako bych pracovala s těstem na chléb. Těsto musí mít pevnější konzistenci.

  • Těsto nechejte cca. 30 minut odpočinout.

  • Poté rozdělte na 8 dílů, udělejte bochánky a ve středu udělejte opačnou stranou vařečky díru. Udělejte ji pořádnou, ať nedopadnete jako já.

  • Dejte pod potravinovou fólii a utěrku na cca. 30 kynout.

  • Poté si do rendlíku dejte asi 1 litr vody a přidejte sodu a cukr. Přiveďte k varu. Do horké lázně dávejte bagely postupně a nechejte koupat ve vařící vodě asi 30 sekund na každé straně. Dejte na mřížku okapat.

  • Troubu si předehřejte na 230 °C.

  • Na pečící papír si naskládejte bagely, které můžete posypat semínky nebo třeba mákem.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 - 30 minut, po upečení necháme vystydnout.


Bezlepkové BAGELY

17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.

Delikátně a zdravě bez lepku, kuchařka, Dagmar Matějková

Moji anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇


A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.


📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



留言


© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page