Bezlepkové brazilské sýrové rolky aneb Pão de queijo jsou typickým brazilským street foodem a jelikož jsou vyrobeny z tapiokové mouky, jsou také přirozeně bezlepkové.
Pekla jsem je 2 krát, dají se zamrazit, dokonce se potom bude lépe pracovat s těstem. Fotografie jsou z pečení várky dva, tedy po rozmražení těsta. První várka byla krásnější, ale nestačila jsem je vyfotit:-).
Práce s tapiokovou moukou, no upřímně, nic moc, ale výsledek je velmi chutný. Měly by se konzumovat ještě vlažné.
Kdo už pekl, ví, že prostě na druhý den stejně nezbydou, tak je to vlastně jedno.
V receptech, které jsem našla, se potírají vejcem, ale jelikož osobně mě to nevoní libě, vejce nepoužívám. Komu potření vejcem nevadí, jen do toho!
Ne úplně snadné, příprava 20 minut, pečení cca. 30 minut, podle toho, jak Vám peče trouba.
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
1 a 3/4 hrnku tapiokové mouky
1 lžička soli (Himalájská)
3/4 hrnku strouhaného parmezánu
1/2 hrnku plnotučného mléka
2 vejce
3-4 lžíce oleje - použila jsem olivový, patrně by měl být nějaký lokální, ale já jiný nepoužívám
a voda, viz. postup níže
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Do rendlíku dáme mléko, olej, sůl a asi 1/2 hrnku vody, necháme dojít k varu. Do horké tekutiny zapracujeme tapiokovou mouku. Pracujeme rychle, hmota bude velmi lepit. Necháme stranou do vychladnutí.
Po vychladnuti si předehřejeme troubu na 190 °C.
Do kuchyňského robota dáme naši vychladlou hmotu, přidáme vejce a necháme robot pracovat, až do momentu, kdy se z lepivé hmoty stane spíše pasta.
Nakonec zapracujeme, stále ještě v robotu, parmezán. Vznikne nám hmota, která bude sice stále lepivá, ale přesto elastická.
Na vál si připravíme zbytek tapiokové mouky a tvarujeme kuličky. Mělo by jich vzniknout 16, ale uvidíme, jak nám to půjde.
Pokud nemáme dostatek strávníků, můžeme si těsto jednoduše zamrazit a použít někdy jindy.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 30 minut.
Konzumujeme ještě teplé. Jsou vynikající. Uvnitř sýrové a měkké jako obláček a na povrchu křupavé.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
댓글