Co by to byl za květen bez specialit z českého chřestu. Zelený chřest mám moc ráda. Dají se z něho připravovat rozličné dobroty od polévek, přes rizoto, až po třeba chřest s holandskou omáčkou. Chřest je sezónní záležitost a v květnu bývá v té nejlepší kondici.
Na přípravu sametového rizota s chřestem budete potřebovat pár surovin a do 30 minut máme hotovo. Vyzkoušejte.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, vajec a masa
SUROVINY (3 porce):
1 hrnek rýže Alborio nebo jiné rýže, která se hodí na rizoto
2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti
1 balení čerstvého chřestu
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
1/2 hrnku nastrouhaného pecorina nebo parmezánu
1 lžíce másla
POSTUP PŘÍPRAVY:
Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky a chřest na asi 1 cm velké kousky, hlavičky necháme bokem. Ty stačí blanšírovat. Přelít horkou vodou.
Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a přidáme cibuli a česnek. Rychle restujeme asi 1 minutu.
Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme chřest. Následně přidáme rýži, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme.
Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny, musíme, ale míchat, rýže se ráda připaluje. Rýži nenecháme úplně rozvařit, připravuje se stejně jako těstoviny, čili "al dente".
Nakonec do uvařeného rizota přidáme studené máslo a 3/4 množství nastrouhaného sýra. Vše dobře promícháme.
Na talíři dozdobíme, posypeme zbytkem sýra, dozdobíme hlavičkami chřestu a pokapeme olivovým olejem. Můžeme podávat!
Dobrou chuť!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments