Nechala jsem se inspirovat videm nějaké paní z Německa, která chválila své bezlepkové housky tak, až mi to přišlo moc:-). Ale zase na druhou stranu, chápu, proč se nepochválit.
Recept jsem si upravila na bezlepkový hrnkový, použila jsem jiné suroviny a vzniklo z toho něco, za co se s klidným srdcem také mohu pochválit! Jsou vláčné, měkké a velmi chutné.
V chuti mi připomínají tzv. housky grahamové. S těstem se překvapivě dobře pracovalo, nebyla to taková ta klasická bezlepková "lepivka".
Výhodou samozřejmě je, že těsto není potřeba nechat kynout, uspoříme čas. Do těsta se dává gel z Psyllia, použila jsem dva druhy, oba v BIO kvalitě. Jedno Psyllium je indické od Dr. Gross má tmavou barvu a další Psyllium indické (slupky), takové jaké známe z běžné obchodní sítě. Pro porovnání jsem vám je vyfotila a koupit je můžete v našem bezlepkovém eshopu zde.
Housky jsem pekla večer, jedli jsme je tedy až na snídani. Nechala jsem je přes noc v našich BIO látkových sáčcích na pečivo a až ráno jsem je fotila na řezu a samozřejmě jsme je hned po zvěčnění rychle snědli. Doporučuji si je nahřát, já mám takový toustr s mřížkou, pak budou ještě křupavější.
Recept je opravdu základní, rychlý a není u toho potřeba žádné speciální vychytávky ani žádné odborné znalosti.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas.
Bez lepku, vajec a bez masa
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
SUROVINY na 5 kusů větších bezlepkových housek:
0,5 hrnku mletých lněných semínek
1 lžičky soli (Himalájská)
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez lepku
1 lžička octa
2 lžíce šrotovaných lněných semínek
3 lžíce Psyllia
asi 1 a 1/2 hrnku vlažné vody
semínka na ozdobu (lze vynechat nebo nahradit např. hrubou solí)
Zde slíbený rozdíl mezi použitým Psylliem:
Psyllium od společnosti Dr. Gross v BIO kvalitě
Psyllium od společnosti Salus v BIO kvalitě
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP PŘÍPRAVY bezlepkových housek:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku.
Pokud mlýnek nemáme, odměříme si mouku a ostatní suroviny.
Psyllium si dáme do mísy a zalijeme vlažnou vodou (asi hrnkem), přidáme ocet a dobře promícháme. Necháme asi 10 minut stranou.
Suché přísady si smícháme a počkáme až se nám z psyllia udělá gel. Nesmí být ani úplně tuhý, ale také ne úplně tekoucí, prostě gel.
Nakonec vše zpracujeme v těsto, přidáme vodu, dle potřeby a uděláme koule. My jsme si připravili 5 větších, ale můžete experimentovat.
Troubu si necháme rozehřát na 190 °C a pečeme na plechu s pečícím papírem asi 30 minut.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments