Jsou v chuti něco mezi vánočkou a brioškou. Krásně kynou a můžeme přidávat dle chuti, co máme doma nebo nás zrovna napadne. Já jsem použila vlašské ořechy a sušené brusinky. Použila jsem tanzhong - takový bešamel z rýžové mouky. Zvládne každý!
Snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkového domácího mixu mouky: kukuřičné, rýžové a pohankové a ještě k tomu 1 lžíci navíc rýžové mouky a asi 1/2 hrnku vody na Tanzhong
1/2 balení droždí (použila jsem čerstvé)
asi 1 dl mléka
1 vejce
asi 1 cm másla změklého
2 lžíce a něco navíc cukru (tmavý třtinový)
špetka soli (Himalájská)
hrst sušených brusinek
hrst vlašských ořechů
POSTUP:
Začneme Tanzhongem: v hrnci si smícháme (metličkou) rýžovou mouku a vodu a vaříme, za stálého míchání do zhoustnutí, do konzistence pleťového krému. Necháme dojít pokojové teploty. Já jsem použila 1/2 množství, zbytek jsem si nechala na příště.
Na kvásek si připravíme vlažné mléko, asi lžičku cukru, droždí a trochu mouky. Promícháme a necháme vzejít, trvá to asi 10 min.
V robotu nebo ručně si prošleháme máslo, vejce a cukr.
Přidáme suché přísady, kvásek a tanzhong, necháme robot chvíli pracovat.
Nakonec přidáme horkou vodou propláchnuté brusinky a také ořechy - musíme je nechat dojít pokojové teploty. Zapracujeme do těsta.
Necháme kynout cca. 30 minut, poté vytvoříme koule a necháme ještě kynout pod utěrkou dalších cca. 10 minut.
Troubu si předehřejeme na 190 °C a jakmile jsou housky vykynulé, dáme je na plech s pečícím papírem.
Jakmile máme hotovo, pečeme cca. 45 minut.
Po upečení necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
コメント