top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkové POHANKOVÉ NOKY se smetanou

Aktualizováno: 23. 1. 2023

Objevila jsem novou ingredienci, která naše domácí bezlepkové vaření posune do úplně jiné úrovně. Asi to bude mít nejspíš milion kalorií, ale ta chuť. Píši o lahůdkovém droždí. V tomto receptu jsem ho dala, jak do noků, tak do omáčky. Samozřejmě, kdo nemá rád aroma a chuť droždí, může vynechat.


Noky z pohanky jsou velmi výživné a vlastně tento recept je vhodný asi po odběhnutí maratonu nebo celodenní práci v lomu, či na poli, ale pro jednou se to dá snad omluvit.


Prosím žádné náhražky, smetana bez tuku nebo nějaká postarší pohanka (ráda žlukne), olivový olej bez oliv apod. Na výsledku, nekvalitní či nízkotučné produkty, jsou velmi zřetelně poznat.

  • Snadné, příprava 40 minut

  • Bez lepku, vajec a masa


SUROVINY (2 - 3 porce):

  • 3 brambory

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • 1 hrnek ideálně čerstvě namleté pohankové mouky

  • cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl (1 lžička do noků) a dle chuti do omáčky a pepř

  • 1 smetana na šlehání

  • hrst žampionů

  • hrst zeleného hrášku

  • 2 lžičky lahůdkového droždí


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Bezlepkové POHANKOVÉ NOKY se smetanou



POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Dáme si vařit vodu se solí na naše noky. Budeme potřebovat větší hrnec.

  • Na noky si očistíme a nastrouháme najemno brambory. Nameleme pohankovou mouku. Brambory smícháme s pohankou, solí a lahůdkovým droždím a zpracujeme v těsto. S těstem se jako obvykle nepracuje dobře, uválíme si asi 1 cm tlustý váleček, který rozkrájíme na noky.

  • Kdo má trpělivost a estetické cítění, vezme vidličku a zdobí, my ostatní noky nakrájíme a jsme rádi, že to máme za sebou.

  • Noky dáme do vařící vody a necháme asi 10 minut vařit. Noky nebudou hotové, když vyplanou. Potřebují více času, hlavně pokud jste je udělali trošku větší. Raději vyzkoušejte, syrové brambory nechutnají zrovna dobře.

  • Omáčka jde rychle, to zvládneme, když se nám vaří noky. Nicméně cibule a česnek by bylo fajn si připravit předem.

  • Na olivový olej dáme nakrájenou cibulku a česnek, necháme restovat do růžova. Poté přidáme žampiony, které jsem si nakrájeli na plátky. Rychle orestujeme a zalijeme smetanou.

  • Osolíme a opepříme a doladíme lahůdkovým droždím. Necháme zredukovat na asi 3/4 a nakonec přidáme hrášek.

  • Počkáme, až se nám noky uvaří.

  • Noky scedíme a smícháme, v míse, s omáčkou. Můžeme ozdobit bylinkami a ihned podáváme.

Dobrou chuť!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



481 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page