Piškoty jsem si upekla, tentokrát z kukuřičné mouky. Recept naleznete ZDE. Jelikož krém se dělá pouze ze žloutků, zbydou vám bílky a z těch jsem udělala kokosovou roládu s malinami. Moc se mi nepovedla vyfotit, tak ji nedávám jako samostatný recept, ráda bych udržela kvalitu svých fotografií na nějaké úrovni:-).
Žloutky vyšlehávám ve vodní lázni a do Tiramisu nepřidávám alkohol. Vhodné i pro děti.
Snadné, doba přípravy těsta na piškoty 20 min. + pečení, krém 15 min. + chlazení, ideálně přes noc
Bez lepku a bez masa
Suroviny:
Piškoty si upečte předem, zde je recept.
Na Tiramisu budeme potřebovat:
1 balení mascarpone
2 žloutky
1 lžíce cukru krupice (demerara nebo jiný např. třtinový nebo kokosový cukr)
1 větší hrnek espressa
1 lžíce kakaa
Na roládu:
2 bílky, které nám zbyly
1 lžíce krupicového cukru (demerara) nebo dle chuti
špetka soli
na špičku nože kypřícího prášku z vinného kamene
5 lžic kokosu
Na krém do rolády:
1 vaničku tvarohu (já používám tučný)
1 lžíce medu nebo agávového sirupu
1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z limety
1 lžíce zakysané smetany
Vanička malin
Postup přípravy
Tiramisu:
Uvaříme si silné espresso a necháme vystydnout.
Žloutky si dáme do mísy společně s cukrem.
Připravíme si vodní lázeň, tedy do hrnce, na kterém nám bude sedět skleněná nebo keramická mísa, si dáme vodu, tak 2 cm ode dna a necháme dojít k varu.
V míse, za stálého šlehání, vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému.
Necháme vystydnout a následně spojíme s mascarpone.
Poté namočíme vystydlé piškoty ve vlažném espresu a dáme do servírovací mísy vrstvu piškotů, pak krém, poté zase piškoty, krém, a nakonec dozdobíme kakaem.
Necháme dobře vychladnout v lednici, ideálně přes noc a můžeme podávat.
Roláda na malý plech:
Vyšleháme si bílky se špetkou soli, cukru a kypřícím práškem. Špička musí pevně držet.
Jemně zapracujeme kokos, těsto rozetřeme na plát pečícího papíru (není to na velký plech:-)) dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut.
Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém, tak že si smícháme metličkou všechny suroviny.
Po vychladnutí kokosového plátu potřeme krémem, posypeme malinami a pomocí pečícího papíru zamotáme.
Necháme vychladit a podáváme.
Dobrou chuť přeji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments