Bezlepkové lasagne dělám poměrně často, jen se mi je stále nepodařilo vyfotit. Konečně! Tedy tentokrát ve verzi pro vegetariány nebo pro ty, kdo nemusí mít každý den maso. Pokud nepoužijeme sýr, tak mohou být samozřejmě i veganské.
Lasagne není potřeba předvařit, jen je nutné mít dostatek tekutiny v omáčce, jinak budou tvrdé. Příprava bezlepkových lasagní je snadná a velmi variabilní. Hodí se i na oblíbenou disciplínu, alespoň u nás - úklid lednice. Tedy, co najdete, můžete zpracovat. Houby, vejce, maso, špenát, rajčata, cukety, lilek apod.
Do lasagní nedávám bešamel - je to na másle osmažená mouka (hodí se k tomu rýžová) a zalitá mlékem. Přijde mi, že bezlepkové lasagne, v jakémkoliv provedení, mají již dostatek kalorií, tak ještě na to plácnout moučnou kaši s mlékem, no nevím. Nicméně, kdo si neumí představit lasagne bez bešamelu, je to samozřejmě na vás.
Pro tento recept, jsem zvolila italské bezlepkové těstoviny Granoro, které mají v nabídce i fenomenální lasagne Doporučujeme vyzkoušet.
Pokud hledáte další dobroty bez lepku, GMO a dalších chemických aditiv, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu
Snadné, příprava 15 min. , pečení cca. 20-30 minut.
Bez lepku, bez laktózy (pokud vynecháme sýr), masa a vajec
SUROVINY na bezlepkové lasagne pro 2 - 3 osoby:
bezlepkové lasagne použila jsem 1/2 balení
řapíkatý celer (2 řapíky)
pórek (10 cm)
olivový olej
1 menší cibule (šalotka)
1 menší cuketa
1 mrkev
1 petržel
T balení konzervovaných rajčat
3 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhaný parmezán dle chuti - dala jsem asi 2 lžíce do poslední vrstvy
sýr feta - 1 balení
1-2 hrnky vývaru, podle chuti, já jsem použila zeleninový
petrželka nebo jiné zelené bylinky na ozdobu (asi hrst)
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy bezlepkových lasagní:
Nakrájíme si očištěnou cibuli na jemné kostičky, česnek a řapíkatý celer na plátky a pórek na kolečka. Petrželku omyjeme a nasekáme.
Mrkev a petržel oškrábeme a nakrájíme na kolečka.
Z cukety vybereme semínka, jde to lžičkou a nakrájíme ji na půlměsíce.
Na pánvi rozehřejme olivový olej a osmažíme nejdříve česnek, cibuli, řapíkatý celer a pórek do růžova, následně přidáme mrkev a petržel, poté cuketu. Chvíli restujeme.
Následně přidáme rajčata a vývar, osolíme a opepříme a necháme asi 2 minuty provařit.
Do připraveného pekáče dáme nejdříve omáčku, poté vrstvu lasagní a postupujeme stále stejně. Můžeme do každé vrstvy přidat také sýr.
Poslední vrstva je ovšem omáčka a není dobré, pokud někde jsou vidět lasagne - zůstanou tvrdé.
Nakonec posypeme fetou - něco si necháme na ozdobu.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Nejdříve přikryté, poté na posledních pár minut necháme péct do zlatova.
Nakonec dozdobíme bylinkami a fetou.
Pokud máte chuť na domácí bezlepkové těstoviny, zde naleznete recept pro inspiraci. Žádný strach je to jednoduché!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Kommentare