top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHLÉB bez droždí (s video receptem)

Aktualizováno: 10. 12. 2023


Ráda peču bezlepkový kynutý nebo kváskový chléb, ale s práškem do pečiva je to pro mne méně častá zkušenost. Inspirovala jsem se videem, myslím, že paní byla Američanka, ale moc se mi to nezdálo. Pokud se mi něco nezdá, musím to samozřejmě vyzkoušet!


Změnila jsem bezlepkové mouky a místo 6 lžic psylia, dala jen 4. Použila jsem jak psylium od D. Grosse, tak psylium indické od společnosti Salus. Psylium od Dr. Grosse nenasákne tolik vody a déle to trvá a slupky psylia indického se velmi rychle proměnily na gel.


Jako obvykle nemohlo chybět lněné semínko, které jsem použila v demeter kvalitě (ještě lepší BIO), které můžete koupit v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz.


Mouky jsem pro tentokrát použila, mimo quionovou také tapiokovou, pohankovou a čočkovou. Mouku jsem si pomlela sama, kromě tapiokové.

  • Velmi snadné, příprava asi 30 minut (necháme nasáknout psylium), pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas.

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa


Bezlepkový chléb bez droždí


SUROVINY:


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!




Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.



POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku.

  • Troubu si předehřejeme na 230 °C.

  • Do vody si dáme psylium, promícháme a necháme nabobtnat asi 15 minut.

  • Všechny suché suroviny si dáme do mísy robota a přidáme gel z psylia. Vše dobře propracujeme v těsto. Pokud je potřeba přiléváme postupně vodu. Konzistence těsta by měla být pevnější.

  • Vál si pomoučíme tapiokovou moukou a vypracujeme z těsta bochník.

  • Dáme péct, já jsem pekla v litinovém hrnci, bude nám to trvat asi hodinu.

  • Po upečení, chleba necháme vystydnout na mřížce!


Bezlepkový chléb bez droždí

Chleba je dobrý, je vláčný a na povrchu křupavý. Příště ovšem raději udělám housky nebo rohlíky, toto těsto se mi více hodí na menší pečivo. Ale vyzkoušejte, třeba budete mít jiný názor.


Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz


Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



1 646 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentarer


bottom of page