Chtěla jsem vyzkoušet dýňové koření a tak jsem se pustila do šťavnatého a velmi jednoduchého bezlepkové chleba, který zvládne každý. Tentokrát jsem pekla ve formě na toustový chléb.
Mouku jsme si připravila sama a je převážně luštěninová, ale pokud používáte moučné bezlepkové směsi, tak si myslím, že se také nic nestane. Možná bych se jen podívala, co to všechno obsahuje, ať to nepřeženete s xantanem nebo třeba psyliem.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení cca. 45 minut.
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
3 hrnky bezlepkové mouky, použila jsem cizrnovou, hrachovou, čočkovou, teffovou, kukuřičnou a bramborovou - prim hrála teffová, zbytek, dle chuti
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička panely
2 lžíce chia semínek - pomleté
2 lžíce sezamových semínek
1 lžička dýňového kořeni
1 hrst dýňových semínek
1 a 1/2 hrnku (přibližně) vlažné vody, přidáváme postupně
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku a můžeme experimentovat. Základ obvykle dávám nějakou neutrální mouku.
Do mouky přidáme droždí, sůl, panelu, chia semínka, část dýňových semínek, koření, xantanovou gumu, psylium a dobře promícháme.
Vodu přidáváme postupně, dle potřeby a nasákavosti mouky. Těsto není ani tuhé, ani tekuté.
Ke zpracování použijeme robot nebo pracujeme ručně.
Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout již ve formě na toustový chleba. Těsto jsem posypala zbytkem dýňových semínek. Čekáme až těsto zdvojnásobí svůj objem - trvá to asi hodinu.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 45 minut v troubě, předehřáté na 220 °C.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments