Bezlepkový chléb Naan se hodí nejen k čočkovému Dhálu, ale také třeba k červenému nebo zelenému kari, Chicken Tikka Masala, kořeněné cizrně a dalším pochoutkám indické kuchyně.
Jedná se o vláčnou placku, na kterou nanášíme lahodnou omáčku nebo ji rovnou máčíme v kari. Poslouží nám jako improvizovaný příbor. Bezlepkový chléb Naan se dá poměrně těžko koupit v běžné síti a pokud na něj někde narazíme, většinou to není úplná delikatesa.
Domácí bezlepkový chléb Naan není komplikovaný ani na suroviny, ani na přípravu. Jediné, čeho je nutné se vyvarovat, je smažení placek na vysokou teplotu. Placky se nám spálí a nebudou hotové.
Jen to focení. Placky nejsou moc fotogenické. Jak jídlo na focení nijak "nečančám" byla to docela výzva. Fotila jsem bezlepkový Naan až na druhý den, kdy jsem Naan ohřála v mikrovlnce a dali jsme si bezlepkový Naan a Dhál. Dhál se krásně rozležel a bezlepkový Naan byl i na druhý den vláčný a voňavý.
Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.
Snadné, příprava asi hodinu včetně kynutí
Bez lepku a masa
SUROVINY na bezlepkový Naan asi 10 ks:
2 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky (já jsem použila: rýžovou, tapioku, kaštanovou, pohankovou a trochu kukuřičné - v poměru hala-hala, nejvíce rýžové)
1 lžička římského kmínu (celý)
1 lžička xantanu
1/2 lžičky soli
1 lžíce třtinového cukru
1 balení sušeného droždí
3 lžíce bílého jogurtu
vlažná voda pár lžic, pokud bude těsto příliš tuhé
1 vejce
3 lžíce másla (rozpuštěné a vystydlé)
máslo nebo Ghí na smažení
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový Naan:
Smícháme suché ingredience.
Přidáme všechny tekuté přísady - jogurt, vejce atd. mají mít pokojovou teplotu. Vodu přidáváme naposled, podle potřeby.
V robotu vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme asi 45 minut kynout, mísu přikryjeme potravinářskou fólií.
Následně si rozdělíme bezlepkové těsto na asi 10 stejných kusů a válečkem, postupně, vyvalujeme placky.
Pečeme na nepřilnavé pánvi na velmi nízkou teplotu. Můžeme přidávat máslo nebo Ghí, doporučuji bezlepkový Naan potírat slabou vrstvou. Máslo se rádo připaluje.
Uchováváme v teple a podáváme s naším oblíbeným indickým jídlem.
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?
Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 18.00, So: 9.00 - 12.00
Preferujeme platbu kartou.
Těšíme se na viděnou!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments