Nechala jsem se inspirovat na webu maskrtnica.cz, kde jsem našla recept na lepkový chléb, původně publikovaný v New York Times. Na YouTube můžete najít také video pekaře z Manhattanu. Tvrdí, že tento chléb zvládne i malé dítě, myslím, že je to tak.
Potřebujeme jen pár surovin, nic nevážíme a těsto necháme kynout přes noc. Nebyla jsem si jistá tímto receptem, protože dáváme jen 1/4 lžičky sušeného droždí, ale jelikož jsem ho pekla už asi 4 krát, pokaždé z jiné mouky, potvrzuji, že funguje naprosto bezpečně. Recept jsem si samozřejmě upravila na bezlepkovou verzi.
V původním receptu se chléb peče v litinové formě. Upekla jsem chléb jak ve formě, tak normálně na plechu a rozdíl jsem nepozorovala. Také jsem chleba jednou přeložila a u dalších chlebů jsem tento krok vynechala a výsledek byl opět stejný. Takže už nepřekládám:-).
Velmi snadné, příprava 10 minut, kynutí přes noc asi 12 hodin a pak ještě asi 2 - 3 hodiny v ošatce
Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa
SUROVINY:
3 hrnky čerstvě namleté bezlepkové mouky např. rýže, pohanka, čočka, cizrna apod. Na tento chleba jsem použila červenou, černou a natural rýži, plus pohanku. Pokud nemáte mlýnek použijte bezlepkovou mouku, dle Vašeho uvážení. Osobně chemické bezlepkové směsky nepoužívám, nicméně předpokládám, že budou fungovat stejně dobře.
Pokud chcete použít semínka, nahraďte jeden hrnek nebo jeho část semínky (len - zlatý a klasický, dýně, slunečnice, chia...), můžete len a chia semínka rozemlít.
1/4 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička xanthanu
1,5 hrnku vlažné vody (na jeden hrnek mouky, popř. mouky se semínky počítáme 1/2 hrnku vody), používám vodu filtrovanou
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si 3 hrnky mouky, popř. jeden nebo část hrnku nahradíme semínky.
Přidáme sůl, xanthan a droždí a dobře s moukou promícháme.
Nakonec přidáme vodu a promícháme, až nám vznikne těsto. Není potřeba dávat do robotu, ani dlouho zpracovávat. Prostě spojíme suché suroviny s vodou a je to.
Dáme do mísy a necháme přes noc kynout. Mísu jsem přikryla potravinářskou folií.
Ráno těsto z mísy dáme do ošatky, kdo chce překládat, přeloží a necháme dále kynout asi 2 - 3 hodiny.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Kdo má litinovou formu předehřeje si litinovou formu i s poklopem a poté peče zavřené asi 30 minut a dalších 30 minut otevřené.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout. Nám chleba vydržel 3 dny a byl stále ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v toustru.
Přeji Vám úspěšné pečení! A mimochodem jedná se o chléb, na kterém jsem servírovala pomazánku Obazda.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments