Možná trochu exotický recept, ale funguje velmi dobře. Chlebu propůjčí příjemnou navinulost, a nevím tedy, jestli to bylo tím pyré, ale tento bezlepkový chléb vydržel několik dní ve výtečné kondici. Velmi jednoduchý recept, zvládne každý.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
3 hrnky bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička čekankového sirupu (originál)
2 lžíce chia semínek
2 lžíce jablečného pyré použila jsem neslazené BIO z DMka
1 a 1/2 hrnku (přibližně) vlažné vody, přidáváme postupně
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x)
Tento moučný mix jsem použila již na chléb s jogurtem.
1,5 hrnku rýžové mouky natural
1/2 hrnku rýžové mouky červené
1/2 hrnku bramborové mouky
1 hrnek tapiokové mouky
1/2 hrnku cizrnové mouky
1/2 hrnku vloček z prosa
4 lžičky Xantanu
1 lžička Psylia
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště. Já jsem tento mix spotřebovala na chléb s jogurtem a nyní na tento s jablečným pyré.
Do mouky přidáme sůl, chia semínka a dobře promícháme.
Mokré přísady (voda, pyré, čekanka) si dáme do hrnku, také promícháme a dáme k mouce. Zbytek vody přiléváme postupně, podle potřeby. Těsto není ani tuhé, ani tekuté.
Ke zpracování použijeme robot nebo pracujeme ručně.
Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout v nádobě od něj asi 40 minut, poté jsem dala těsto do ošatky a nechala dalších 20 minut kynout.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Já jsem pekla ve formě na chleba s poklicí.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments