Tento chléb je s pohankovou kaší. Pokud máme mlýnek na obiloviny, tak si nameleme rýži najemno a pohanku na krupici. Pokud nemáme použijeme koupenou mouku.
Z části pohanky jsem si udělala kaši, kterou jsem přidala do těsta. Tekutinu jsem zvolila acidofilní mléko plnotučné. Chléb je vláčný, šťavnatý i na druhý den. Je vynikající a neuvěřitelně snadný. Vyzkoušejte.
Dávka v receptu vystačí na menší bochník, který vidíte na fotkách. Pokud potřebujete větší bochník vynásobte suroviny dvěma.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek rýžové mouky
1 lžíce bramborové mouky
4 lžíce pohankové krupice (2 lžíce na kaši, 2 do těsta)
1/2 balení sušeného droždí (bez lepku)
1/2 lžičky sody
1 lžička soli (Himalájská)
1/2 hrnku acidofilního mléka (plnotučné)
1 lžička xanthanu
3/4 hrnku semínek (dýňová, len zlatý a hnědý, slunečnicová semínka)
voda podle potřeby, asi 1/2 hrnku na kaši zbytek dle nasákavosti mouky
Pohanka a pohanková krupice
POSTUP:
Ze 2 lžic pohankové krupice a asi 1/2 hrnku vody si uvaříme pohankovou kaši. Trvá to asi 2 minuty od momentu varu. Pohanka zhoustne do konzistence kaše. Necháme vystydnout.
Suché přísady dáme do mísy robota, přidáme vystydlou kaši, acidofilní mléko a případně vodu, podle potřeby a necháme asi 5 minut robot pracovat. Těsto by mělo být pevnější, pokud se vám podaří tekutější, dejte těsto do formy.
Následně těsto dáme do ošatky (tekutější do formy) a pod potravinářskou folií a utěrkou a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments