Cesta k mému vaření chobotnice byla trnitá. První pokus skončil tím, že chobotnice byla velmi tvrdá a prostě se vůbec nedala jíst. Dlouho jsem ji po této zkušenosti nepřipravovala, protože jsem to prostě neuměla. Zlom přišel v momentu, kdy mi můj italský kamarád Francesco, poradil, jak na to.
Rodiče Francesca mají v Itálii restauraci a jako přímořský stát mají s mořskými plody bohaté zkušenosti. Trik je v tom, že chobotnice nesnáší změny teplot, takže ji musíme dávat do vody, která je podobné teploty jako chobotnice a poté pomalu přivést k varu. V momentu, kdy máme vařeno, necháme chobotnici, v hrnci, ve kterém se vařila, dojít pokojové teploty.
Mořské plody a ryby jsou vynikající, jen se musí umět připravit:-). Pro lidi s alergií na lepek a nejen je, jsou báječným doplněním jídelníčku. Tento salát je svěží, plný zeleniny, která se může dle sezóny a dostupnosti obměňovat. Kalmár peruánský koupíte ve standardní prodejní síti.
Velmi snadné, příprava 15 minut, vaření 1 - 1 1/2 hodiny
Bez lepku, vajec a laktózy
SUROVINY:
chobotnice (kalmár peruánský)
2 citróny
2 mrkve
1 jarní cibulka
řapíkatý celer, podle velikosti, budou stačit 2 stonky
čerstvý koriandr, kdo nemá rád, tak hladkolistá petržel
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
POSTUP:
Nejdříve si uvaříme kalmár, který dáme do hrnce se studenou vodou. Vodu osolíme a přidáme na kolečka nakrájený citrón. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme do měkka. Trvá to asi hodinu, podle velikosti chobotnice. V průběhu vaření sbírejte z povrchu pěnu. Jakmile je hotovo, necháme dojít pokojové teploty.
Mezitím si najemno nakrájíme očištěnou jarní cibulku, řapíkatý celer, mrkev a nasekáme bylinky.
Po vychladnutí kalmár scedíme a nakrájíme na kolečka.
Smícháme se zeleninou a bylinkami, zakápneme citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Necháme vychladit a můžeme podávat jako předkrm, třeba s dobrým bezlepkovým pečivem a sklenkou suchého bílého vína
Dobrou chuť přeji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Commenti