top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHOBOTNICOVÝ SALÁT

Aktualizováno: 2. 11. 2022

Cesta k mému vaření chobotnice byla trnitá. První pokus skončil tím, že chobotnice byla velmi tvrdá a prostě se vůbec nedala jíst. Dlouho jsem ji po této zkušenosti nepřipravovala, protože jsem to prostě neuměla. Zlom přišel v momentu, kdy mi můj italský kamarád Francesco, poradil, jak na to.


Rodiče Francesca mají v Itálii restauraci a jako přímořský stát mají s mořskými plody bohaté zkušenosti. Trik je v tom, že chobotnice nesnáší změny teplot, takže ji musíme dávat do vody, která je podobné teploty jako chobotnice a poté pomalu přivést k varu. V momentu, kdy máme vařeno, necháme chobotnici, v hrnci, ve kterém se vařila, dojít pokojové teploty.


Mořské plody a ryby jsou vynikající, jen se musí umět připravit:-). Pro lidi s alergií na lepek a nejen je, jsou báječným doplněním jídelníčku. Tento salát je svěží, plný zeleniny, která se může dle sezóny a dostupnosti obměňovat. Kalmár peruánský koupíte ve standardní prodejní síti.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut, vaření 1 - 1 1/2 hodiny

  • Bez lepku, vajec a laktózy


Bezlepkový chobotnicový salát od celiakarna.cz
Chobotnicový salát


SUROVINY:

  • chobotnice (kalmár peruánský)

  • 2 citróny

  • 2 mrkve

  • 1 jarní cibulka

  • řapíkatý celer, podle velikosti, budou stačit 2 stonky

  • čerstvý koriandr, kdo nemá rád, tak hladkolistá petržel

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř


Bezlepkový chobotnicový salát od celiakarna.cz


POSTUP:

  • Nejdříve si uvaříme kalmár, který dáme do hrnce se studenou vodou. Vodu osolíme a přidáme na kolečka nakrájený citrón. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme do měkka. Trvá to asi hodinu, podle velikosti chobotnice. V průběhu vaření sbírejte z povrchu pěnu. Jakmile je hotovo, necháme dojít pokojové teploty.

  • Mezitím si najemno nakrájíme očištěnou jarní cibulku, řapíkatý celer, mrkev a nasekáme bylinky.

  • Po vychladnutí kalmár scedíme a nakrájíme na kolečka.

  • Smícháme se zeleninou a bylinkami, zakápneme citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolíme a opepříme.

  • Necháme vychladit a můžeme podávat jako předkrm, třeba s dobrým bezlepkovým pečivem a sklenkou suchého bílého vína


Dobrou chuť přeji!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page