top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový jahodový MINI CHEESECAKE

Aktualizováno: 6. 11. 2022


New York Cheesecake, který jsem zde již prezentovala, jsem byla "nucena" udělat znova. Ovšem s malou inovací, jak v surovinách, tak jsem upekla mini Cheesecakes v malých formách na dort. Musím říci, že budu příště péct opět ve formě 18 cm. Přišlo mi, že jak u pečení, tak zdrobení to jenom byla práce navíc.


Jahody k tomuto dezertu skvěle ladí a musím konstatovat, že po letech nepovedených Cheesecaků jsem z receptu nadšena.


Bezlepkový jahodový MINI CHEESECAKE

  • Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodiny. Pečení asi 1,5 hodiny, chladnutí 2 hodiny a další chladnutí přes noc.

  • Bez lepku a bez masa.


Suroviny:

  • 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru

  • 2 balení krémového sýra (Philadelphia ideálně)

  • 1 tvaroh ve vaničce (250 g)

  • 3 vejce

  • 2 balení zakysané smetany (1 do krémového těsta, 1 poleva)

  • špetka soli

  • 3 lžíce mouky (1 kukuřičná, 2 tapioka)

  • 1 citron - šťáva

  • 1/2 lžičky pomerančové kůry

  • na špičku nože mleté, pravé vanilky (koupila jsem v Nebaleno)

  • Bezlepkové sušenky - použila jsem ovesné bez lepku, koupeno v Německém Kauflandu

  • lžička třtinového cukru extra na sušenkovou krustu

  • trocha másla (1/2 cm plátek)

  • med a šťáva z 1/2citronu na polevu

  • 2 hrnky mražených jahod na jahodový rozvar

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • šťáva z 1/2 citronu

  • a opět na špičku nože pravé, mleté vanilky

  • čerstvé jahody na ozdobu

  • Agar agar (mořská řasa) - pokud si budete chtít rozvar lehce ztužit


Budete potřebovat malé dortové formy na pečení 3 ks, cca. 10 cm a plus jsem ještě upekla 2 malé zapékací misky, asi 1 deci. Pokud nebudete dělat mini dortíky, použijte formu 18 cm.



Bezlepkový jahodový MINI CHEESECAKE

Postup přípravy:


Sušenkový korpus

  • Troubu rozehřejeme na 180 °C, máslo si rozpustíme.

  • Rozdrtíme si sušenky, jde to dobře v igelitovém sáčku.

  • Sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a lžičkou třtinového cukru.

  • Dáme na dno formiček a "udusáme".

  • Necháme péct 10 minut a dáme stranou vychladnout.

  • Troubu necháme zapnutou a zvýšíme teplotu na 220 °C.


Bezlepkový jahodový MINI CHEESECAKE

Krémové těsto:


  • Do robotu si dáme krémový sýr a tvaroh a necháme, na pomalé otáčky, prošlehat asi 2 minuty.

  • Dále přidáme cukr se solí a necháme robot pomalu pracovat.

  • Mezitím si připravíme šťávu z 1 citronu a nastrouháme si pomerančovou kůru (bez bílé části). Dáme stranou.

  • Do sýrové hmoty přidáme postupně 3 lžíce mouky.

  • Následuje citronová šťáva a pomerančová kůra a vanilka.

  • Poté zašleháme vejce, jedno po druhém.

  • Naposled necháme zapracovat zakysanou smetanu a vše nalijeme na sušenkový korpus.

  • Dáme do trouby a pečeme 10 minut na 220 °C a poté 45 minut na 160 °C. Vyzkoušejte sami, podle vaší trouby.

  • Po upečení, Cheesecake necháme asi 2 hodiny vystydnout.


Bezlepkový jahodový MINI CHEESECAKE

Jahodový rozvar

  • Mražené jahody vaříme s cukrem, vanilkou a citronovou šťávou.

  • Pokud si chceme připravit Agar Agar, postupujeme podle návodu.

  • Rozvar dáme na upečený a vychladlý Cheesecake. Agar Agar velmi rychle tuhle, tak pozor na to.

  • Tento krok lze vynechat a použít jen jahody čerstvé.


Poleva

  • Smícháme zakysanou smetanu s medem, citronovou šťávou a vanilkou. Já jsem pracovala metličkou, ručně. Nalijeme na vystydlý Cheesecake.

  • Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici asi 8 hodin (přes noc) vychladit.

  • Druhý den dozdobíme ovocem. Já jsem použila čerstvé jahody.


Je fenomenální, dobrou chuť přeji!


Moje kniha Eat Live Feel Well se 77 bezlepkovými recepty, jógou a procházkou po Praze. K dostání na Amazonu. Kniha je v angličtině.



📙 A zde si knihu můžete, společně se mnou prolistovat:-)



278 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page