New York Cheesecake, který jsem zde již prezentovala, jsem byla "nucena" udělat znova. Ovšem s malou inovací, jak v surovinách, tak jsem upekla mini Cheesecakes v malých formách na dort. Musím říci, že budu příště péct opět ve formě 18 cm. Přišlo mi, že jak u pečení, tak zdrobení to jenom byla práce navíc.
Jahody k tomuto dezertu skvěle ladí a musím konstatovat, že po letech nepovedených Cheesecaků jsem z receptu nadšena.
Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodiny. Pečení asi 1,5 hodiny, chladnutí 2 hodiny a další chladnutí přes noc.
Bez lepku a bez masa.
Suroviny:
1/2 hrnku hnědého třtinového cukru
2 balení krémového sýra (Philadelphia ideálně)
1 tvaroh ve vaničce (250 g)
3 vejce
2 balení zakysané smetany (1 do krémového těsta, 1 poleva)
špetka soli
3 lžíce mouky (1 kukuřičná, 2 tapioka)
1 citron - šťáva
1/2 lžičky pomerančové kůry
na špičku nože mleté, pravé vanilky (koupila jsem v Nebaleno)
Bezlepkové sušenky - použila jsem ovesné bez lepku, koupeno v Německém Kauflandu
lžička třtinového cukru extra na sušenkovou krustu
trocha másla (1/2 cm plátek)
med a šťáva z 1/2citronu na polevu
2 hrnky mražených jahod na jahodový rozvar
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 citronu
a opět na špičku nože pravé, mleté vanilky
čerstvé jahody na ozdobu
Agar agar (mořská řasa) - pokud si budete chtít rozvar lehce ztužit
Budete potřebovat malé dortové formy na pečení 3 ks, cca. 10 cm a plus jsem ještě upekla 2 malé zapékací misky, asi 1 deci. Pokud nebudete dělat mini dortíky, použijte formu 18 cm.
Postup přípravy:
Sušenkový korpus
Troubu rozehřejeme na 180 °C, máslo si rozpustíme.
Rozdrtíme si sušenky, jde to dobře v igelitovém sáčku.
Sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a lžičkou třtinového cukru.
Dáme na dno formiček a "udusáme".
Necháme péct 10 minut a dáme stranou vychladnout.
Troubu necháme zapnutou a zvýšíme teplotu na 220 °C.
Krémové těsto:
Do robotu si dáme krémový sýr a tvaroh a necháme, na pomalé otáčky, prošlehat asi 2 minuty.
Dále přidáme cukr se solí a necháme robot pomalu pracovat.
Mezitím si připravíme šťávu z 1 citronu a nastrouháme si pomerančovou kůru (bez bílé části). Dáme stranou.
Do sýrové hmoty přidáme postupně 3 lžíce mouky.
Následuje citronová šťáva a pomerančová kůra a vanilka.
Poté zašleháme vejce, jedno po druhém.
Naposled necháme zapracovat zakysanou smetanu a vše nalijeme na sušenkový korpus.
Dáme do trouby a pečeme 10 minut na 220 °C a poté 45 minut na 160 °C. Vyzkoušejte sami, podle vaší trouby.
Po upečení, Cheesecake necháme asi 2 hodiny vystydnout.
Jahodový rozvar
Mražené jahody vaříme s cukrem, vanilkou a citronovou šťávou.
Pokud si chceme připravit Agar Agar, postupujeme podle návodu.
Rozvar dáme na upečený a vychladlý Cheesecake. Agar Agar velmi rychle tuhle, tak pozor na to.
Tento krok lze vynechat a použít jen jahody čerstvé.
Poleva
Smícháme zakysanou smetanu s medem, citronovou šťávou a vanilkou. Já jsem pracovala metličkou, ručně. Nalijeme na vystydlý Cheesecake.
Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici asi 8 hodin (přes noc) vychladit.
Druhý den dozdobíme ovocem. Já jsem použila čerstvé jahody.
Je fenomenální, dobrou chuť přeji!
Moje kniha Eat Live Feel Well se 77 bezlepkovými recepty, jógou a procházkou po Praze. K dostání na Amazonu. Kniha je v angličtině.
📙 A zde si knihu můžete, společně se mnou prolistovat:-)
Kommentare