top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový OLIVOVÝ CHLÉB

Aktualizováno: 2. 11. 2022

Chléb je šťavnatý, a to díky olivám. Měla jsem doma nějaké naložené, myslím, že tam byl, snad i česnek. Kdo nemá rád, samozřejmě vybere bez česneku. Použila jsem také polohrubou rýžovou mouku. Byl to takový pokus a vlastně v chuti se to nijak neprojevilo. Do těsta jsem dala také olivový olej a tentokrát jsem nepoužila vejce.


Jelikož se jednalo o testovací bochník, pracovala jsem opět pouze s jedním hrnkem mouky.


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, laktózy a bez masa


Bezlepkový OLIVOVÝ CHLÉB



SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem rýžovou hladkou a polohrubou (90%), tapiokovou a kukuřičnou

  • 1/2 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžičky soli (Himalájská)

  • 1 lžička octa

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 lžičky xhantanu

  • asi 3/4 hrnku vlažné vody

  • hrnek nakládaných oliv bez pecek


Bezlepkový OLIVOVÝ CHLÉB


POSTUP:

  • Suché přísady dáme do mísy robota. V hrnku si smícháme mokré přísady - voda, ocet a olej. Suché a mokré přísady dáme do robotu.

  • Robot necháme pracovat na střední rychlost, až nám vznikne polo-tuhé těsto. Nechala jsem robot pracovat asi 5 minut a mezitím jsem si nechala okapat olivy.

  • Nakonec do těsta přidáme olivy a zapracujeme je - ručně.

  • Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folii a utěrkou necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.

Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.


263 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page