Inspirace Japonskem. Když jsem hledala recept na tento bezlepkový chléb prošla jsem celou řadu videí, která byla, jak jinak, japonská.
Narazila jsem na pár základních kulturních rozdílů, mimo to, že většina receptů byla samozřejmě v japonštině. To mně moc nepomohlo, ale naštěstí někteří kolegové, domácí pekaři, tam dali anglické titulky.
Abych se vrátila k těm základním kulturním rozdílům, alespoň tedy pro mě, byl jeden zcela signifikantní. A to smysl pro detail. Většina videí se věnovala, 3 a více minut, jen tomu, jak vyložit formu na pečení rýžového bezlepkového chleba pečícím papírem.
A to prosím pěkně do detailu - měření, stříhání, potírání olejem, vkládání do formy... Domnívám se, že na toto téma by se dala zpracovat i nějaká kratší nebo možná i delší vědecká práce.
Ušetřím Vás toho. Video jsem natočila, ale pečícímu papíru se nevěnuje:-). Bude k dispozici na našem YouTube kanále. Stačí si dát "subscribe" a ono Vás to upozorní, až bude video k dispozici.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A pokud bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7.
Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 18.00, SO: 09.00 - 12.00. Preferujeme platbu kartou.
Snadné, příprava 15 minut, kynutí asi 45 minut, pečení cca. 50 minut
Bez lepku, laktózy a bez masa
SUROVINY na bezlepkový rýžový chléb:
1 balení sušeného droždí
2 lžičky třtinového cukru
asi 1 a 1/2 hrnku teplé vody
2 a 1/2 hrnku rýžové mouky použila jsem světlou, ale příště vyzkouším i celozrnnou
1 lžička soli
2 lžíce oleje
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový rýžový chléb:
Smícháme suché přísady a dáme vše do mísy.
Přidáme teplou vodu - postupně - a ručním mixerem vše pomalu zpracujeme v těsto. Nakonec zapracujeme olej.
Těsto dáme do formy, ideálně s posuvným poklopem a necháme na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Příště bych si zkusila sehnat tu jejich formu - mají ji ve formě krychle, byl by vyšší a krásnější:-).
Jinak chléb je vláčný i na druhý den. Zabalila jsem ho podle japonských instrukcí do potravinové fólie, aby nevyschnul.
A zde inspirace na podávání. Například s tuňákovou pomazánkou. Recept na ní zde najdete, ale ještě jsem ho nenapsala. Doporučuji se sem, sem-tam, kouknout. Je bez majonézy s řapíkatým celerem.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?
Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 18.00, So: 9.00 - 12.00
Preferujeme platbu kartou.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments