top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHLÉB s mandlemi

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Toto je bezlepkový chléb, ve kterém převažuje rýžová mouka. Pro vláčnost jsme použila také lžíci mouky bramborové a bramborovou vlákninu. Pokaždé, když peču nový chleba pracuji s jedním hrnkem mouky. Pokud se chléb povede, přidám. Tento chleba se povedl. Kůrka je křupavá a chléb je vláčný a velmi chutný.

  • Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa

SUROVINY:

  • 1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou a také celozrnnou, pohankovou na kvásek a bramborovou.

  • 1/3 bezlepkového droždí

  • 1 lžička třtinového cukru

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžíce bramborové vlákniny

  • 1 lžička Xantanu

  • 2 lžíce lněného semínka (drcené)

  • 2 lžíce slunečnicového semínka

  • 2 lžíce mandlí (plátky)

  • 1/2 lžičky rozmarýnu, nemusí být (sušený)

  • voda dle potřeby


Bezlepkový CHLÉB s mandlemi


POSTUP:

  • Připravíme si kvásek. Vlažnou vodu smícháme s droždím, přidáme cukr. Promícháme a necháme pod potravinářskou folií vzejít. Trvá to asi 10 minut.

  • Do mísy smícháme všechny suché přísady.

  • Jakmile nám vzešel kvásek, přidáme jej k suchým přísadám. Dále přidáme semínka, vodu a zpracujeme těsto.

  • Těsto musí být vláčné, ne úplně pevné, ale také ne tekuté. Přidáním xantanu se nebude rozpadat a nebude ani lepit.

  • Necháme kynout asi 1 hodinu.

  • Jakmile je těsto vykynuté, necháme péct cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.

Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



646 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page