Toto je bezlepkový chléb, ve kterém převažuje rýžová mouka. Pro vláčnost jsme použila také lžíci mouky bramborové a bramborovou vlákninu. Pokaždé, když peču nový chleba pracuji s jedním hrnkem mouky. Pokud se chléb povede, přidám. Tento chleba se povedl. Kůrka je křupavá a chléb je vláčný a velmi chutný.
Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou a také celozrnnou, pohankovou na kvásek a bramborovou.
1/3 bezlepkového droždí
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky soli
1 lžíce bramborové vlákniny
1 lžička Xantanu
2 lžíce lněného semínka (drcené)
2 lžíce slunečnicového semínka
2 lžíce mandlí (plátky)
1/2 lžičky rozmarýnu, nemusí být (sušený)
voda dle potřeby
POSTUP:
Připravíme si kvásek. Vlažnou vodu smícháme s droždím, přidáme cukr. Promícháme a necháme pod potravinářskou folií vzejít. Trvá to asi 10 minut.
Do mísy smícháme všechny suché přísady.
Jakmile nám vzešel kvásek, přidáme jej k suchým přísadám. Dále přidáme semínka, vodu a zpracujeme těsto.
Těsto musí být vláčné, ne úplně pevné, ale také ne tekuté. Přidáním xantanu se nebude rozpadat a nebude ani lepit.
Necháme kynout asi 1 hodinu.
Jakmile je těsto vykynuté, necháme péct cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments