Toto je bezlepkový chléb, který je opět, jeden z mých testovacích chlebů. Moje pokusy většinou jsou dílem náhody. Tentokrát jsem chtěla péct chléb z droždí, ale oba dva balíčky čerstvého byly po otevření alobalu, pokryty plísní. Takže nezbývalo, než použít droždí sušené. Nevím, proč k němu mám vlastně averzi. Patrně se mi z něho něco nepovedlo upéct. Nevím. No, je to asi jedno, ale chléb se kupodivu podařil a to ukázkově.
Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou, cizrnovou, bramborovou, kokosovou, trochu bramborového škrobu a pohankovou. Klidně použijte bezlepkový mix.
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli
1 lžička Xantanu
3 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnicového semínka
3 lžíce mandlí (celé a neloupané)
3 lžíce dýňového semínka
voda asi 1 hrnek a něco
POSTUP:
V mísy robota smícháme všechny suché přísady nebo dáme do standardní mísy na přípravu těsta.
V mlýnku umeleme 1/2 semínek a druhou polovinu přidáme k suché směsi. Mandle umeleme všechny.
Přilijeme hrnek vlažné vody a necháme mixer nebo naše ruce zpracovat těsto.
Necháme kynout asi 1 hodinu. Ideálně v ošatce a pod utěrkou.
Jakmile je těsto vykynuté, necháme péct cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments