Další z mých tradičních testovacích chlebů. Tentokrát jsem použila do mé vlastní směsi kokosovou mouku a jednu lžičku cukru demerara, aby mi ten chlebík pěkně kynul. Konvenční směsi nekupuji.
Hledala jsem nějakou inspiraci na nové chleby na zahraničních webech a musím konstatovat, že je to docela bída. Většina webů s bezlepkem si koupí již předpřipravenou "chemickou" směs, obvykle tedy se jedná o více, či méně skrytou reklamu na danou značku, a do té směsi přidají vodu a droždí a hurá, upekli jsme chleba.
Asi jsem staromódní, ale mě přijde samotné míchání různých druhů mouky, semínek, vlákniny atd. velmi zajímavé a hlavně člověk ví přesně, co do toho chleba vlastně dal. Tak zkuste tento, je delikátní a tak snadný!
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem kukuřičnou, pohankovou, rýžovou světlou, 1 lžíci kokosové mouky, 1 lžíci mouky z černé rýže a 1 lžíci bramborové vlákniny
3/4 hrnku různých semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, chia)
4 lžíce lněného semínka, které pomeleme
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžičky soli (Himalájská)
1 lžička cukru demerara
1 lžička Xantanu
asi 1 hrnek vlažné vody (přilévejte postupně)
POSTUP:
Umeleme si lněné semínko.
Smícháme všechny suché přísady.
Vše dáme do mísy robota, přidáme vlažnou tekutinu (postupně) a necháme těsto robotem zpracovat. Stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.
Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folii a utěrku a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments