top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHLÉB tmavý

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Dalším testovacím chlebem je tento bochník. Opět jsem pracovala na zkoušku s jedním hrnkem moučného mixu. Použila jsem také Quinou a pro barvu černou rýži. Já mám ráda hutné a výživné chleby, do kterých ráda dávám různá semínka. Tento chléb má výraznou oříškovou chuť a chutnal báječně, jen tak s máslem. Recept je opět velmi snadný, zvládne naprosto každý.


Jen jedna poznámka. Nechala jsem se zlákat na překládání chleba. Tedy nejdříve necháme asi 30 minut kynout v míse robota a poté překládáme (těsto znovu propracujeme) a necháme dále kynout v ošatce.


Už to dělat nebudu. Rozdíl mezi původní variantou, tedy nechat kynout rovnou v ošatce, se jaksi nedostavil. Abych byla přesná, chuť ani konzistence se nijak překládáním nezměnila. Tak si příště ušetřím práci a budu dělat můj odsvědčený, nekomplikovaný postup bez překládání.


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa


Bezlepkový CHLÉB tmavý


SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou celozrnnou, bramborovou vlákninu, cizrnovou, kukuřičnou a tapiokovou a samozřejmě také mouku z černé rýže. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít a přidáte třeba 2 lžíce "černé".

  • 2 lžíce lněného semínka zlatého, 2 lžíce lněného semínka hnědého a 2 lžíce quinoi (ty pomeleme - já to melu v mlýnku na kávu, funguje to skvěle)

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 1/4 hrnku různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)

  • voda asi 1 hrnek



Bezlepkový CHLÉB tmavý



POSTUP:

  • Umeleme si lněné semínko a quinou. Já používám mlýnek na kávu, jde to velmi snadno, ale můžete použít jiný mlýnek nebo koupit vše již namleté.

  • Smícháme všechny suché přísady.

  • Dáme do mísy robota, přidáme vlažnou vodu (postupně) a necháme těsto robotem zpracovat. Stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.

  • V míse robota těsto necháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 30 kynout. Zvětší asi 2x svůj objem.

  • Poté těsto na pomoučeném vále překládáme, neděláme z toho žádnou vědu, následně uděláme kouli a dáme do pomoučené ošatky a pod utěrkou, necháme kynout. Trvá to asi 30 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.


Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page