top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB z remosky

Aktualizováno: 28. 6. 2023

Nejedná se o úplně snadný recept. Příprava chleba nám bude trvat relativně dlouho. Jen samotný kvásek budeme připravovat 6 dní. Příprava a pečení nám zabere dalších 24 hodin. Ale pokud to vydržíme, bude to stát za to!


Kdo se raději kouká na video, níže jedno s "krok za krokem" najdete!


  • Pro středně pokročilé pekaře

  • Bez lepku, laktózy, vajec a masa

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB z remosky

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. Přikryjeme papírovou utěrkou a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme. Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody. Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.



VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky Jizerka (zlatá)

  • 1 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


Na spařená semínka si připravíme:

  • 2 lžíce hnědého lněného semínka

  • 2 lžíce zlatého lněného semínka

  • 2 lžíce sezamového semínka

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

Vše dáme do keramické nebo skleněné mísy, spaříme horkou vodou, asi 1 cm nad semínka. Vodu tam necháme. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme opět do druhého dne pracovat.


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!




DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek buď Jizerky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné a ovesné bezlepkové mouky.

  • 2 lžičky soli

  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů

  • 1 lžíce kmínu

  • 1 lžička rozmarýnu

  • a cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.

Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.

  • Následně přidáme vodu, mouku, kterou jsem smíchali s kořením a olej. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinou alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně i 2 hodiny.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



138 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page