Nejedná se o úplně snadný recept. Příprava chleba nám bude trvat relativně dlouho. Jen samotný kvásek budeme připravovat 6 dní. Příprava a pečení nám zabere dalších 24 hodin. Ale pokud to vydržíme, bude to stát za to!
Kdo se raději kouká na video, níže jedno s "krok za krokem" najdete!
Pro středně pokročilé pekaře
Bez lepku, laktózy, vajec a masa
KVÁSEK:
Rýžová mouka
Voda
PŘÍPRAVA KVÁSKU:
Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. Přikryjeme papírovou utěrkou a dáme na teplé místo (den 1)
Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme. Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody. Postup opakujeme až do 6 dne.
6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.
Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
1 hrnek bezlepkové mouky Jizerka (zlatá)
1 lžíce bezlepkového kvásku
3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
Na spařená semínka si připravíme:
2 lžíce hnědého lněného semínka
2 lžíce zlatého lněného semínka
2 lžíce sezamového semínka
2 lžíce slunečnicových semínek
Vše dáme do keramické nebo skleněné mísy, spaříme horkou vodou, asi 1 cm nad semínka. Vodu tam necháme. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme opět do druhého dne pracovat.
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
1 hrnek buď Jizerky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné a ovesné bezlepkové mouky.
2 lžičky soli
2 lžíce oleje z vlašských ořechů
1 lžíce kmínu
1 lžička rozmarýnu
a cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.
Následně přidáme vodu, mouku, kterou jsem smíchali s kořením a olej. Vše dobře propracujeme.
Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinou alespoň jednu hodinu.
Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.
Necháme opět kynout. Klidně i 2 hodiny.
Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments