V případě, že nemáme připravený bezlepkový kvásek, použijeme bezlepkové droždí. Velmi snadné na přípravu. Tento recept je na jeden menší bochník.
Snadné
Bez lepku, vajec a masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky (Variabilní – koupená směs nebo si namíchejte sami. Já jsem použila kukuřičnou, rýžovou, rýžovou celozrnnou a lněnou.)
1/2 balíčku bezlepkového droždí
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky soli
2 lžíce tučného jogurtu (např. řecký nebo smetanový)
1/2 dl vlažného mléka
1 hrst sezamových semínek
1 hrst slunečnicových semínek
1 lžičky kmínu
2 lžíce olivového oleje
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky založíme kvásek. Tz. všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou vzejít.
Do mísy si dáme všechny suché přísady, včetně koření. Promícháme.
Přidáme kvásek opět promícháme a postupně přidáváme jogurt, mléko a olej a vypracujeme těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Ideálně těsto dáme do žáruvzdorné keramické nádoby, ve které chleba budeme péci.
Troubu si rozehřejeme na 200 °C a jakmile jsme máme těsto vykynulé pečeme asi 45 minut a necháme vychladnout na mřížce.
Pozor!
Doporučuji nepéct do zásoby. Raději pečte každý druhý den. Bezlepkové pečivo je prostě jiné než s lepkem.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Commentaires