Konečně jsem pracovala s těstem na chleba, bez lepku, které se úplně normálně dalo zpracovat rukama. Pro ty, kdo nemají s pečením "bezlepkově" mnoho zkušeností, bohužel toto je realita. Obvykle se s těstem velmi špatně pracuje, lepí se a chová se prostě úplně jinak, než těsto lepkové.
Tento chleba mně nabídl můj prohlížeč dneska ráno. Recept psal někdo, kdo evidentně nic neodměřuje. Já tedy také ne, ale alespoň hrnků a lžic se stále držím. Poměry jsem si upravila podle sebe a mouky jsem si vybrala takové, které jsem doma našla. Moc nadějí jsem mu nedávala, ale je velmi chutný a asi bude i zdravý:-). A jako obvykle velmi snadný na přípravu. Zvládne každý!
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem rýžovou celozrnnou, kukuřičnou, 1 lžíci bramborové vlákniny a 2 lžíce bramborového škrobu
5 lžic chia semínek, které pomeleme
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžičky soli (Himalájská)
1 lžička cukru třtinového cukru demerara
asi 1 hrnek vlažné vody (přilévejte postupně)
POSTUP:
Umeleme si chia semena.
Sušené droždí rozpustíme ve vodě (vlažné) s cukrem a lžičkou našeho bezlepkového moučného mixu.
Počkáme, až droždí začne pracovat, potom zapracujeme pomletá chia semínka a mouku. Pokud je potřeba přidáme vodu.
Vypracujeme těsto. Šlo to snadno, naprosto standardní cestou na vále.
Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folii a utěrku a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments