top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHLÉB KVÁSKOVÝ

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Tento chléb je zatím z mých kváskových nejdokonalejší. Experimentuji jak s moukami, tak také se semínky, tekutinami, solí. No prostě, zkouším, co se dá:-).

Polovinu semínek jsem rozmixovala a druhou polovinu jsem nechala v celku. Dále jsem nepoužila Psyllium. A chuť chleba je výtečná. Semínka jsem již zkoušela napařit, nechat nabobtnat ve vodě a nevím, co ještě. Tento pokus s mixováním vyšel a myslím, že dává smysl jak z hlediska chuti, tak stravitelnosti.

  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda


Bezlepkový CHLÉB KVÁSKOVÝ


PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer

  • 1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné, ovesné, konopné bezlepkové mouky a tapiokový škrob. Do své směsi dávám také Xantan.

  • 1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou

  • 1 lžička kmínu

  • 1 hrnek směsi semínek (lněné, slunečnicové, dýňové), polovinu jsem rozmixovala a druhou nechala v celku

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme s moukou, semínky a kořením.

  • Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Komentáře


bottom of page