Dýňová polévka je typická pro podzimní dny, kdy nám samozřejmě dýně dozrávají. Jsou v kuchyni všestrannými pomocníky. Dýňovou polévku dělám s kokovým mlékem, které polévce dodá na chuti a vůni. Kdo si hlídá linii, tak si může samozřejmě vybrat kokosové mléko "light". Při nákupu kokosového mléka je dobré si přečíst z čeho je vyrobeno. Opět se může jednat o chemickou sloučeninu, která s kokosem mnoho společného nemá.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, laktózy, masa a vajec
SUROVINY PRO 4 OSOBY:
1 dýně Hokkaidó
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
sůl, pepř
1 lžíce másla
1 lžíce oleje, např. olivový
1 kokosové mléko
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce citrónové šťávy
vlašské ořechy nebo dýňová semínka na ozdobu
zakysaná smetana na ozdobu, můžeme vynechat nebo použít bez laktózy
POSTUP PŘÍPRAVY:
Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni omyjeme, neloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme.
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a restujeme nejdříve cibuli (1 minutu), poté přidáme kořenovou zeleninu a dýni. Vše restujeme asi 5 minut. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a necháme vařit do změknutí zeleniny.
Nakonec přilijeme kokosové mléko, prohřejeme a vše do hladka rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťávou, popř. dokořeníme.
Posypeme ořechy a do každého talíře dáme lžíci husté zakysané smetany.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments