top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepková DÝŇOVÁ POLÉVKA

Aktualizováno: 8. 11. 2022

Dýňová polévka je typická pro podzimní dny, kdy nám samozřejmě dýně dozrávají. Jsou v kuchyni všestrannými pomocníky. Dýňovou polévku dělám s kokovým mlékem, které polévce dodá na chuti a vůni. Kdo si hlídá linii, tak si může samozřejmě vybrat kokosové mléko "light". Při nákupu kokosového mléka je dobré si přečíst z čeho je vyrobeno. Opět se může jednat o chemickou sloučeninu, která s kokosem mnoho společného nemá.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, laktózy, masa a vajec

SUROVINY PRO 4 OSOBY:

  • 1 dýně Hokkaidó

  • 1 mrkev

  • 1 petržel

  • kousek celeru

  • 1 cibule

  • sůl, pepř

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce oleje, např. olivový

  • 1 kokosové mléko

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • vlašské ořechy nebo dýňová semínka na ozdobu

  • zakysaná smetana na ozdobu, můžeme vynechat nebo použít bez laktózy

Bezlepková DÝŇOVÁ POLÉVKA

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni omyjeme, neloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme.

  • V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a restujeme nejdříve cibuli (1 minutu), poté přidáme kořenovou zeleninu a dýni. Vše restujeme asi 5 minut. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a necháme vařit do změknutí zeleniny.

  • Nakonec přilijeme kokosové mléko, prohřejeme a vše do hladka rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťávou, popř. dokořeníme.

  • Posypeme ořechy a do každého talíře dáme lžíci husté zakysané smetany.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page