Na bezlepkovou Focacciu jsem se moc těšila. Mám ráda italskou kuchyni a Focaccia v Itálii nesmí chybět na žádné hostině. Ta bezlepková není pracná, ale jako obvykle, kdo je zvyklý na standartní lepkové těsto, bude dost překvapený, neboť bezlepkové těsto je prostě jiné.
Mouku jsem vybrala rýžovou a tapiokovou kvůli barvě. Na olivovém oleji se nevyplatí šetřit, nejen co do množství, ale hlavně, co do kvality. Já osobně kupuji olivový olej na litry a mám to štěstí, že na ulici máme Nebaleno, kde mi ho stočí do mé karafy na olivový olej a chodím jej pravidelně doplňovat.
Snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem rýžovou, tapiokovou a bramborový škrob a vlákninu
1/2 kostky droždí
1/2 lžičky soli (Himalájská)
1 lžička xantanu
1 lžíce třtinového cukru demerara
asi 3/4 hrnku vlažné vody (přilévejte postupně)
6 lžic olivového oleje
větvička rozmarýnu
POSTUP:
Nejdříve si uděláme kvásek. Smícháme droždí, cukr, asi lžíci mouky a 1/4 hrnku vlažné vody. Přikryjeme třeba potravinářskou folií a necháme vzejít kvásek.
Všechny suché přísady smícháme dohromady, přidáme kvásek a postupně zapracováváme vodu a olivový olej, až nám vznikne těsto, které je středně tuhé. Koukněte na fotku výše.
Těsto necháme kynout, trvá to přibližně 40 minut.
Troubu si předehřejeme na 190 °C a jakmile je vykynulé, dáme jej na plech s pečícím papírem. Na plechu uděláme důlky, zapícháme rozmarýn a pokapeme olivovým olejem.
Jakmile máme hotovo, pečeme cca. 45 minut.
Po upečení necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments