Asi všechny tzv. Husákovy děti si pamatují universální rizoto ze školní jídelny. Spousta z nás, si po těchto zkušenostech, vypěstovala ne příliš kladný vztah k tomuto jídlu. Takové já sice nevařím, ale rizoto z dobré rýže, obvykle Alborio, dělám dost často a ráda. Chutná báječně a za 30 minut máme hotovo.
Pro nás, co nesnášíme lepek je rýže skvělou potravinou, ze které se dají připravovat úžasná jídla, ať už sladká nebo slaná.
Je sezona hub, připravila jsem tedy houbové rizoto. Báječně bude také chutnat se šafránem, mořskými plody, hráškem, hlívou nebo třeba červenou řepou.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, vajec a masa
SUROVINY (3 porce):
1 hrnek rýže Alborio nebo jiné rýže, která se hodí na rizoto
2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti
1 hrnek mražených nebo čerstvých hub
1 cibule
2 stroužky česneku
1 jarní cibulka
1/2 lžičky kmínu
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
1/2 hrnku nastrouhaného pecorina
1 lžíce másla
POSTUP PŘÍPRAVY:
Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, houby nakrájíme na sousta, pokud tedy nemáme mražené. Nasekáme si jarní cibulku.
Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a velmi krátce na něm necháme osmahnout kmín. Jakmile kmín začne „praskat“, přidáme cibuli a česnek a rychle restujeme asi 1 minutu.
Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme houby, osolíme a opepříme. Počkáme, až houby pustí tekutinu. Následně přidáme rýži, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme.
Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny, musíme, ale míchat, rýže se ráda připaluje. Rýži nenecháme úplně rozvařit, připravuje se stejně jako těstoviny, čili "al dente".
Nakonec do uvařeného rizota přidáme studené máslo a 3/4 množství nastrouhaného sýra. Vše dobře promícháme.
Na talíři dozdobíme jarní cibulkou, posypeme zbytkem sýra a pokapeme olivovým olejem. A můžeme podávat!
Dobrou chuť!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Kommentare