Tyto housky jsem pekla v poměrně bojových podmínkách, neboť nám v půlce pečení přestala fungovat elektřina. Myslela jsem si, že housky budu muset vyhodit, ale naštěstí k tomu nedošlo. Pekla jsem bez psylia, ale zato s rozmixovanými i celými semínky.
Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin
Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa
KVÁSEK:
Rýžová mouka
Voda
PŘÍPRAVA KVÁSKU:
Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)
Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.
Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.
Postup opakujeme až do 6 dne.
6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.
Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
1 hrnek bezlepkové mouky tentokrát jsem použila rýžovou a pohankovou
1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku
3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, tapiokový škrob a k tomu ještě lžíci mouky bramborové. Do své směsi dávám také Xantan. Na jeden hrnek 1 lžička.
1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou
1 hrnek směsi semínek (lněné, slunečnicové), polovinu jsem rozmixovala a druhou nechala v celku
cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.
A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
Kváskový základ smícháme s moukou, semínky a kořením.
Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.
Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.
Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kuličky a necháme je pod utěrkou kynout, trvá to asi hodinu nebo 2.
Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 30 - 45 minut podle velikosti našich housek.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments