Rýže je moje velmi oblíbená surovina. Rýži připravuji velmi často nejen proto, že je samozřejmě přirozeně bezlepková, ale hlavně pro to, že skvěle chutná a je velmi variabilní. Při nákupu není vhodné šetřit.
Pro 4 osoby, snadné.
Bez lepku, vajec, laktózy a masa.
Suroviny:
1 velký hrnek rýže basmati
2 stejné hrnky vody
1 velká mrkev
1/2 hrnku hrášku
1/2 hrnku zelených fazolek
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce zázvorové pasty (nastrouhaný zázvor)
1 lžička hřebíčku
sůl a pepř
koření garam masala nebo třeba zelené kari (může být pasta, pokud máme rádi pikantní)
olej, ne olivový
Postup přípravy:
Rýži si uvaříme podle návodu do měkka, je dobré ji osolit. 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody.
Nakrájíme si cibuli na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme dle libosti.
Ostatní zeleninu umyjeme a osušíme.
V hrnci si rozpálíme olej, přidáme cibuli a česnek a chvíli restujeme. Přidáme zázvorovou pastu a počkáme, až se rozvoní, pak hřebíček a ostatní koření. Vše jen rychle orestujeme.
Poté přidáme zeleninu a rychle ji osmažíme.
K zelenině přidáme uvařenou rýži, kterou už jen prohřejeme. Dochutíme, pokud je potřeba a podáváme.
Kořeněnou rýži můžeme podávat samotnou nebo jako přílohu k masu nebo třeba grilovanému sýru.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comentarios