Květáková polévka bez lepku
- Dagmar Matějková
- 20. 3. 2024
- Minut čtení: 2
Znáte to. Máte chuť na dobrou květákovou polévku (bez mouky) a vidíte ji v polední nabídce restaurace, která Vás láká k návštěvě. Jako obvykle, už tak nějak ze setrvačnosti, vznesete dotaz, zdali byla polévka zahuštěna moukou (jíškou).
Dovolím si tipnout, že tak 99 x ze 100 dotazů v restauracích, bude polévka jistě zahuštěna moukou. Škoda, přitom je to tak snadné, udělat vynikající květákovou nebo jakoukoliv jinou zeleninovou polévku, bez lepku.
Ano, chápu, zahuštění moukou pomůže snížit spotřebu květáku na minimum, ale to asi, pokud si ji budeme vařit pro sebe a rodinu, není potřeba.
Tak si ji pojďme uvařit. Je snadná a velmi variabilní. Květák, ani ostatní zeleninu, nevařím "do mrtva". Mám ráda pokud je nerozvařená a pokud se nemýlím zachovává si tím i zásobu vitamínů, které naše tělo potřebuje.
Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.
Snadné, do 30 minut na stole (pokud máte k dispozici vývar)
Bez lepku, bez laktózy, masa a vajec

SUROVINY na květákovou polévku bez lepku pro 4 osoby:
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 menší květák
2 brambory
1 hrnek vařené cizrny
olivový olej - nebo jiný dle Vašeho výběru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
řapíkatý celer (2 řapíky)
zeleninový vývar nebo vodu asi 1 litr, tz. cca. 4 hrnky
sůl, pepř
bylinky na ozdobu

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy květákové polévky bez lepku:
Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer si nakrájíme najemno.
Dále si očistíme kořenovou zeleninu a brambory, nakrájíme vše na úhledné kousky. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky.
Slijeme vodu z cizrny a cizrnu dáme stranou.
V hrnci si rozehřejeme olivový olej a dáme si restovat cibuli, česnek a řapíkatý celer. Jakmile bude zelenina růžová, přidáme brambory, krátce orestujeme, osolíme a opepříme, zalijeme vývarem a vaříme, až brambory budou tak na 1/2 uvařené.
Přidáme květák a povaříme, nechceme aby byl syrový, ale ani rozvařený. Jakmile jsme s konzistencí spokojeni, odebereme část zeleniny (asi 1 hrnek) a vařenou zeleninu rozmixujeme.
Vlijeme zpět do hrnce. Nakonec prohřejeme cizrnu a polévku ozdobíme bylinkami. Můžeme podávat.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lehkou večeři doplněnou o čerstvé bezlepkové pečivo.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments