Bezlepková kvásková Šumava
- Dagmar Matějková
- 8. 4. 2021
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 4. 11. 2022
Kváskový chléb z bezlepkového kvasu je taková ta, vyšší dívčí. Trvá to docela dlouho, protože si kvásek musíme vypěstovat a i samotné pečení nám zabere, vlastně, celý den. Ale. Údajně je kváskové pečivo lépe stravitelné a tudíž pro náš organismus i přívětivější.
Tento kváskový chléb má základ - kvas - z amarantové mouky. A to z důvodu, že mě prostě nevoní, tak jsem si říkala, že se to tím prokvašením ztratí. Ztratilo, ale asi u 4 chleba.
Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin
Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa
KVÁSEK:
Amarantová mouka
Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:
Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme potravinářskou folií a dáme na teplé místo (den 1)
Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.
Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.
Postup opakujeme až do 6 dne.
6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.
Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer (já jsem zvolila cizrnovou, čirokovou, rýžovou a tapiokovou mouku)
1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku
3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly cizrnové, čirokové, rýžové, lněné a tapiokové mouky.
2 lžíce bramborové vlákniny
1 lžička Xantanu
1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou
1 lžička kmínu
cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
Kváskový základ smícháme s moukou a kořením.
Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.
Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.
Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.
Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.
Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments