top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Vypěstovala jsem si rýžový kvásek. A vyzkoušela jsem tentokrát použít jen trochu mletých lněných semínek a rozemletý mák. Obvykle do svých chlebů dávám různá semínka. Říkala jsem si, že udělám nějakou změnu. Chléb je dobrý, ale já ta semínka mám prostě ráda, tak je příště zase přidám.


  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa


KVÁSEK:

  • Rýžová mouka asi 3 lžíce

  • Voda


Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme potravinářskou folií a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB

VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou. Já jsem zvolila rýžovou a pohankovou mouku.

  • 1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (koupeného mixu na chleba - já to nekupuji:-), ale chápu, pokud Vám to vyhovuje) nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, Quinnové a pohankové mouky.

  • 2 lžíce bramborové vlákniny

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou

  • 4 lžíce máku

  • 4 lžíce lněných semínek

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.


Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB


A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Umeleme si mák a lněná semínka.

  • Kváskový základ smícháme s moukou, xantanem a solí.

  • Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod potravinářskou folií odpočinout, alespoň jednu hodinu.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu. Na mřížce chléb necháme vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page