top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový CHLÉB s Tangzhongem

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Můj první experiment s touto metodou. Dovolím si tedy přejmenovat Tangzhong na rýžový bešamel. Metoda pravděpodobně z Japonska. Našla jsem pár receptů na různých amerických webech. Domnívám se, že od sebe dost opisovali, neboť vlastně je to všechno téměř totožné.


Jako obvykle jsem si recept udělala po svém a samozřejmě, opět nic nevážím a redukuji tuk a vlastně i všechno ostatní je jiné, než v receptech, co jsem našla. Co jsem ponechala je rýžový bešamel.


Příště vyzkouším udělat housky nebo třeba toustový chleba a opět udělám pár modifikací. Myslím, že by takovému pečivu mohl slušet třeba rozmarýn nebo sušená rajčata. Chléb je nadýchaný a měkký, chuťově vyvážený a moc hezky kynul.

  • Snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku a bez masa


SUROVINY:


Rýžová bešamel:

  • 3 lžíce rýžové mouky

  • 1 hrnek vody


Bezlepkový CHLÉB s Tangzhongem

Vlastní těsto:

  • 1 1/2 hrnku bezlepkové mouky, použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, pohankovou a kokosovou mouku. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít.

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 lžička třtinového cukru

  • 1 lžička vinného octa

  • 1 vejce

  • 0,5 cm másla

  • 1 hrnek plnotučného mléka

  • 1 lžíce máku na posypání (nemusí být)


Bezlepkový CHLÉB s Tangzhongem

POSTUP:

  • Připravíme si rýžový bešamel. V rendlíku smícháme rýžovou mouku a vodu, dáme na sporák a na střední teplotu metličkou smícháme do zhoustnutí. Jde to docela rychle.

  • Necháme vychladnout.

  • Suché přísady si promícháme.

  • Mléko s máslem si lehce zahřejeme, mělo by mít příjemnou teplotu, třeba to přirovnám k teplotě těla.

  • Bešamel s mlékem, máslem a vejcem si promícháme, dáme do mixeru nebo do mísy a zapracujeme suché přísady. Nakonec jsem přidala ještě ocet.

  • Dále jsme si vytvořila koule, ale myslím, že to byla naprosto zbytečná aktivita, posypala jsem těsto mákem a nechala kynout, cca. 45 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.


Bezlepkový CHLÉB s Tangzhongem

Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.



Bezlepkový CHLÉB s Tangzhongem

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page