V lednici na mě velmi smutně koukala unavená mrkev. Tak jsem upekla improvizovaný mrkvový dort a jak už to bývá, je naprosto exkluzivní. Snadný na přípravu, šťavnatý a neuvěřitelně dobrý. Samozřejmě bez lepku a tentokrát i bez mouky, pokud tedy nepočítám 2 lžíce kokosové. Jako obvykle bez vážení.
Velmi snadné
Bez lepku a masa.
SUROVINY:
1/2 hrnku mletých ořechů (mandle, vlašské, lískové)
2 lžíce kokosové mouky
2 lžíce kokosu
1 hrst sultánek
3 mrkve
1 pomeranč
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce másla (rozpuštěné)
špetka soli
1/2 kypřícího prášku (bez lepku)
1 lžička perníkového koření
2 vejce
máslo na vymazání formy a trocha kokosu na vysypání
Na polevu a ozdobu:
1 balení čerstvé sýra (lučina)
1 řecký jogurt (5% tuku)
1 vanilkový cukr
1/2 citronu
Mandle nebo jiné ořechy apod. na ozdobu
Postup přípravy:
Mrkev si očistíme a nastrouháme najemno. Pomeranč omyjeme a nastrouháme si trochu kůry, kterou přidáme k mrkvi. Šťávu z pomeranče vymačkáme.
Sultánky propláchneme horkou vodou, scedíme a dáme do pomerančové šťávy a přidáme lžíci medu. Promícháme a necháme stát.
Mezitím si nameleme ořechy. Já používám mlýnek na kávu:-).
Vejce s cukrem vyšleháme, v robotu, do bílé pěny.
Zbylé suché přísady smícháme dohromady, následně promícháme se sultánkami v pomerančové šťávě, máslem a nakonec, zlehka, zapracujeme vaječnou pěnu.
Nalijeme do vymazané máslem a kokosem vysypané formy. Pečeme při 180°C asi 45 minut.
Po upečení necháme vychladnou na mřížce.
Jakmile je koláč vystydlý, potřeme polevou, kterou jsme z uvedených surovin vyšlehali v robotu. Ozdobíme dle naší fantazie a můžeme podávat.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments