Mrkvový koláč dělám ráda a pokaždé jinak. Měla jsem v lednici Ricottu před expirací, tak jsem ji použila, jako správná hospodyně, na krém. Nepoužila jsem žádnou mouku, jen rozemleté ořechy a také žádný cukr, pouze 1 lžící medu do těsta a podobné množství do krému. Chlebíček je vynikající a myslím, že bude i docela zdravý. Samozřejmě jednoduchý na přípravu.
Snadné, doba přípravy 20 minut. Pečení asi 45 minut.
Bez lepku a bez masa
Suroviny:
1/2 hrnku mletých ořechů, já jsem použila směs (lískový, mandle, para, arašídy), koupila jsem balení 100 g v Lidlu
1/2 hrnku chia a lněných semínek
hrst mandlí
hrst para ořechů
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku sušených švestek
2 vejce
1/2 hrnku mandlového mléka
2 mrkve
1/2 jablka
špetka soli
2 lžíce medu
1 lžička perníkového koření
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 ricotta
1 žervé
střik citronové šťávy
máslo na vytření formy a kokos na vysypání
mango a borůvky na ozdobu
Postup přípravy:
Ořechy a semínka pomeleme, pár ořechů kvůli textuře nasekáme, rozinky a švestky propláchneme horkou vodou a necháme okapat.
Troubu rozehřejeme na 190 °C, formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
Do mísy si dáme všechny suché přísady, rozinky a švestky a vše dobře promícháme.
Nastrouháme si najemno mrkev a jablko.
V jiné míse si rozšleháme vejce a med v mandlovém mléce.
Všechny suroviny dobře promícháme a dáme do pečící formy.
Pečeme asi 45 minut.
Na mřížce necháme vychladnout.
Krém připravíme prošleháním ricotty, žervé, medu a citronové šťávy. Zdobíme ovocem nebo třeba ořechy.
Dobrou chuť přeji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments