Mrkvový dort je velmi oblíbeným dezertem a dá se velmi efektně a rychle připravit, samozřejmě, i bez lepku. Já do mrkvového dortu přidávám jablko, protože jablko nám udělá dort daleko šťavnatější a bude také méně sladký. Dort můžeme samozřejmě opatřit polevou nebo jej můžeme rozkrojit a naplnit krémem. Krém by měl být tvarohový nebo třeba z lučiny.
Velmi snadné, příprava 20 minut, pečení cca. 30 – 45 minut
Bez lepku, masa a v případě, že nebudeme dělat polevu, tak i bez laktózy
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
½ hrnku bezlepkové mouky (mix pohanková a rýžová)
1 hrnek třtinového cukru (můžete redukovat na 3/4)
2 velké mrkve
1 jablko
1/2 hrnku oleje, třeba slunečnicový
1 hrnek lískových ořechů
3 vejce
2 lžičky sody
2 lžičky vanilkového cukru
2 lžičky skořice
špetka soli
máslo a kokos
POSTUP PŘÍPRAVY:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Mrkev a jablko si nastrouháme. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
Suché přísady smícháme dohromady, přidáme vejce a olej a nastrouhanou mrkev a jablko. Hmotu nalijeme do pekáče a pečeme asi 45 minut při 200 °C.
Po vychladnutí můžeme dozdobit polevou, kterou připravíme ze 2 lučin, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru, 1 lžíce zakysané smetany a 1 lžíce másle. Vše smícháme dohromady, nakonec poklademe sezonním ovocem, např. borůvkami.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments