Housky, rohlíky a jiné pečivo se z bezlepkové mouky připravuje docela složitě. Nepoužívám kupované bezlepkové směsi, které jsou obvykle nějak chemicky doladěné, takže moje těsto je sice zdravé a ve finále chutná skvěle, jen se s ním špatně pracuje. Ale to jistě znáte, pokud máme již nějakou zkušenost s bezlepkem.
Na tyto housky jsem opět použila tzv. Tanzhong - rýžový bešamel. Provaříme s vodou rýžovou mouku, vznikne nám z toho hmota, která minimálně mně připomíná bešamel. Tento trik nám pomůže, aby naše pečivo bylo vláčné a nevysychalo. Opravdu to funguje a těsto také moc hezky kyne.
Udělala jsem také 2 rohlíky, ze kterého vzniknul rozřezáním motýl:-). Můžete kouknout, jak vypadají housky/rohlíky uvnitř.
Ne úplně snadné, chce to trochu cviku, příprava i s pečením asi 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou, bramborovou vlákninu, pohankovou, cizrnovou, kokosovou a tapiokový škrob. Můžete použít bezlepkovou směs.
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
3/4 lžičky soli
1 lžička xantanu
1 lžička psyllia
sezamová semínka na obalení housek
cca. 1/2 hrnku vody
1 lžíce rýžové mouky a asi 1/2 hrnku vody na Tanzhong
POSTUP:
Připravíme si Tanzhong. Smícháme 1 lžíci rýžové mouky s vodou a za stálého míchání, povaříme do zhoustnutí. Vypadá to jako gel a na míchání je dobré použít metličku. Necháme vychladnout.
Mouku a suché ingredience zpracujeme s vychladlým tanzhongem a vodou v robotu nebo ručně.
Necháme kynout pod potravinářskou fólií a asi po 1/2 hodině vytvarujeme houstičky nebo rohlíky a obalíme v sezamu.
Necháme ještě asi na 15 minut odpočívat na plechu s pečícím papírem.
Pečeme v troubě, předehřáté na 220 °C, podle velikosti housek asi 30 - 45 minut.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comentários