top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

ZAHUŠŤOVÁNÍ BEZ LEPKU

Pro našince je jíška, chléb nebo mouka jako zahušťovadlo něco jako pro Asii rýže. Mouka se vyskytuje snad úplně ve všem. I tam, kde by to člověk nečekal. Třeba v rizotu. Přiznám se, že mě to nenapadlo, že někdo může do Italského rizota dávat mouku. Ale mýlila jsem se.



JAK TEDY ZAHUŠŤOVAT BEZ LEPKU?


Úplně jednoduše. Vysvětlím to na příkladu rizota. Na zahuštění rizota není potřeba mouka z následujících důvodů.

Pokud rizoto umím vařit, tak vím, že rýže obsahuje škrob, který mi rizoto zahustí. Dále krátce před podáváním přidám do rýže studené máslo a parmazán, který opět zajistí to, že moje rizoto bude lahodné a krémové. Takže. Na co potřebuji mouku? Vůbec na nic.


ZAHUŠŤOVÁNÍ POLÉVEK


Polévky většinou, vlastně vůbec nikdy, nezahušťuji. Vysvětlím proč. Vývary samozřejmě nic takového nepotřebují. Do takové parádní gulášovky mohu dát více cibule, kterou, pozor, mohu také rozmixovat. Syrovou a ta mi přirozeně, společně s brambory, polévku zahustí. Mimochodem mixovaná cibule je zajímavá i chuťově.


Pokud jsem milovníkem polévek, kde bude stát lžíce a opravdu to jinak nechci, tak z naší parádní gulášovky vyjmu pár brambor a popř. kořenové zeleniny. Tu rozmixuji a následně vrátím do polévky.

Tuto akci je dobré dělat i s tekutinou, bude to jednodušší.

V případě, že pořád chci polévku hustší, mohu ve vodě rozmíchat trochu škrobu a ten do polévky zavařit.



Zeleninové polévky, kde by měla být vidět zelenina, připravuji tak, že část zeleniny před podáváním rozmixuji a vrátím zpět a nechám povařit. Polévka je tedy zahuštěna. Krémové polévky - žampionová, dýňová nebo z červené čočky rozmixuji dohladka.


Dobře nám také poslouží vejce, které můžeme rozšlehat a dát zavařit do polévky. Nebo také zakysané smetana je více než vhodná. Zde si dovolím upozornit, že je nutno dbát na správnou teplotu, neboť se ráda srazí.

A jako stálice zahušťování jistě poslouží strouhaná nebo vařená brambora.


OMÁČKY


Přiznám se, že nejsem omáčková a vlastně omáčky dělám výjimečně. Důvodem je, že u nás je nikdo nejí a vaříme jídla, která jsou ideálně do 30 minut hotová.

Kdo si potrpí na omáčky, opět je možné, mouku pšeničnou nahradit škrobem nebo použít mouku bezlepkovou, třeba rýžovou. A jíšku můžeme připravit, tak jak jsme zvyklí.


Pokud budeme připravovat smetanovou omáčku, je nutné koupit smetanu, která je tučná a opět není potřeba přidávat nic. Jenom smetanu zredukujeme na námi požadovanou hustotu omáčky a máme vyhráno.


VÝPEKY

Obvykle se jedná o naprostý standard, že do výpeku "hodím" mouku a mám zahuštěno. Zde se nabízí následující řešení. Pokud výpek pečením zredukuji, cibulku nebo zeleninu společně s výpekem rozmixuji, tam mám hotovo. Místo "omáčky" budu mít přírodní šťávu a to stojí určitě také za námahu.


Mimochodem u nás doma se velmi často dělalo pečené maso a nepamatuji si, že by moje máma výpek zahušťovala. Vždy hrál prim výtečný kousek masa a dobré okořenění. Nebyla potřeba mouka.


Ať už mouku redukujete z důvodu, že je to moderní nebo z důvodu vaší alergie nebo dokonce choroby, vězte, že na tom připravit bezlepkové jídlo, vůbec nic není.

Když se zamyslíme nad tím, kde se naprosto nesmyslně cpe mouka - uzeniny, cukrovinky, polévky, omáčky apod. a zkusíme postupně toto redukovat popř. nahradit výše uvedeným, zjistíme, že o nic nepřicházíme a ještě ke všemu zredukujeme kalorie.


A to za pokud určitě stojí.


1 407 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page